3.5 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

Cea mai călduroasă iarnă din SUA înregistrată vreodată. Încă un semnal sumbru al schimbărilor climatice

Iarna aceasta a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în Statele Unite ale Americii (SUA) continentale. Este cel mai recent semn că lumea se îndreaptă către o eră fără precedent din cauza crizei climatice, potrivit Science Alert.

Temperatura medie în cele 48 de state americane inferioare din decembrie 2023 până în februarie 2024 a fost de 3,1°C, a declarat Administrația Națională pentru Oceanii și Atmosferice. Este cea mai ridicată temperatură de după 1890.

A fost cu 3,0°C peste media secolului al XX-lea. A doua cea mai caldă iarnă a fost în 2016. La acea vreme, media a fost de 2,66°C. În paralel, cea mai rece iarnă înregistrată a avut loc în 1979, cu -3°C.

Opt state din Vestul Mijlociu Superior, Marele Lacuri și Nord-Est au cunoscut cele mai calde ierni înregistrate. Acestea au fost stimulate parțial de El Nino.

Incendii, secetă și inundații în SUA

Incendiul din Smokehouse Creek, care a început pe 26 februarie, a devenit cel mai mare incendiu din istoria Texasului. Au ars peste 400.000 de hectare în Texas Panhandle și vestul Oklahoma.

Căldura persistentă a dus la o scădere constantă a acoperirii cu gheață în Marile Lacuri. A fost atins un minim istoric de 2,7% acoperire pe 11 februarie.

„Am depășit un prag și ne aflăm la un nivel minim istoric pentru acoperirea de gheață pentru Marele Lacuri în ansamblu”, a declarat Bryan Mroczka, un om de știință de la Asociația Națională pentru Oceanii și Atmosferice (NOAA).

Absența gheții afectează totul, de la întreprinderile care se bazează pe sporturi în aer liber până la peștii care folosesc gheața pentru a se proteja de prădători în timpul sezonului de depunere a icrelor.

De asemenea, face linia țărmului mai susceptibilă la eroziune, sporind daunele potențiale aduse infrastructurii de coastă.

Februarie s-a clasat, de asemenea, drept a treia cea mai uscată lună din istorie. În timp ce unele regiuni s-au confruntat cu secetă, modelele atmosferice neobișnuite au adus ploi abundente și zăpadă în vest. Au fost vânturi puternice, inundații, alunecări de teren și întreruperi de curent în anumite părți din California.

Limita de 1,5°C a fost depășită

Luna trecută a fost cea mai caldă lună februarie înregistrată la nivel global. A fost a noua lună consecutivă de temperaturi istorice pe planetă, a declarat la începutul acestei săptămâni monitorul climatic din Europa.

Serviciul pentru schimbări climatice Copernicus (C3S) a declarat luna trecută că perioada dintre februarie 2023 și ianuarie 2024 a marcat pentru prima dată când Pământul a suportat 12 luni consecutive de temperaturi cu 1,5°C mai calde decât era preindustrială.

Menținerea încălzirii sub 1,5°C a fost considerată crucială pentru a preveni un dezastru climatic planetar pe termen lung.

Statele Unite ale Americii sunt al doilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră. De asemenea, sunt responsabile pentru aproximativ 1/5 din emisiile istorice globale începând cu 1850.

spot_img
Latest news
știri