Viermii mici din Zona de Excluziune de la Cernobîl (CEZ), în ciuda faptului că se află într-o zonă marcată de niveluri ridicate de radiații, nu par afectați de acestea, conform Live Science.
Cercetătorii au colectat viermi microscopici din specia Oscheius tipulae. După ce i-au analizat, au descoperit că genomul lor nu au fost deteriorat. Acest lucru se întâmplă în ciuda altor animale care au fost expuse și au fost afectate de radiații.
„Cernobîl a fost o tragedie de o amploare de neînțeles. Încă nu avem o înțelegere prea mare a efectelor dezastrului asupra populațiilor locale”, a declarat autorul principal al studiului, Sophia Tintori, asociat postdoctoral la Departamentul de Biologie de la Universitatea New York
Oamenii de știință au secvențiat genomurile a 15 viermi expuși la diferite niveluri de radiație. Alți cinci au fost colectați din alte părți ale lumii. Nu s-a putut detecta niciun semn clar de deteriorare genetică a viermilor afectați de radiații. Aceste rezultate sunt în contrast puternic cu alte animale care au avut de suferit în urma accidentului nuclear. De exemplu, broaștele au sufeirt modificări fizice după expunerea la radiații.
„Acest lucru nu înseamnă că Cernobîl este sigu. (Mai degrabă) nematozii sunt animale cu adevărat rezistente și pot rezista în condiții extreme”, a spus Tintori.
Viermii de la Cernoobîl nu par să fie afectați de radiații
Cercetătorii s-au întrebat dacă acesta a fost pur și simplu un caz în care viermii sunt deosebit de abili în a-și repara ADN-ul.
Pentru a afla, au lăsat cei 20 de viermi să se înmulțească în laborator. Apoi au testat descendenții pentru a vedea cum au răspuns la expunerea la diferite substanțe chimice care dăunează ADN-ului.
Nu a existat însă nicio corelație între cât de bine au rezistat viermii leziunilor ADN și nivelurile de radiații la care au fost expuși strămoșii lor.
Acest lucru a sugerat că viermii de la Cernobîl nu au fost „neapărat mai toleranți la radiații și peisajul radioactiv nu i-a forțat să evolueze”.
În schimb, alți factori, neidentificați încă, ar putea explica de ce unii viermi sunt mai buni la a-și păstra ADN-ul curat. Autorii studiului doresc acum să investigheze care sunt acești factori. Asta ar putea face lumină asupra motivului pentru care unii oameni sunt mai susceptibili la cancer decât alții.