2.4 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

Încălzirea globală ar putea duce la dispariția multor specii endemice de animale, precum leopardul de zăpadă sau lemurienii

Un studiu publicat recent în Biological Conservation, realizat în urma analizei a 8.000 de evaluări a riscului pentru diferite viețuitoare din regnul animal, arată că o serie de specii insulare unice, inclusiv lemurieni, broasca țestoasă gigantă din Galapagos și leopardul de zăpadă, ar putea să fie expuse la un risc ridicat de dispariție în cazul în care Terra se încălzește cu peste trei grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Astfel, pericolul de dispariție a speciilor sălbatice de faună este ridicat în peste 300 de zone din întreaga lume în care biodiversitatea este esențială atât pe uscat, cât și în oceane. Cele mai bogate regiuni de pe planetă ca număr de specii de faună și floră ar putea fi afectate iremediabil de încălzirea globală în cazul în care nu se iau măsuri serioase de stopare a acestui fenomen.

Speciile endemice, care trăiesc în exclusivitate într-un anumit teritoriu, ar urma să fie cele mai afectate, se mai arată în studiul publicat în Biological Conservation. Leopardul de zăpadă din Himalaya, lemurienii din Madagascar, elefanții din Pădurea Africană sau marsuinii de Pacific din Golful California riscă să devină animale pe cale de dispariție în cazul în care umanitatea nu reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Prin studiul adus în lumina reflectoarelor după publicarea în Biological Conservation se transmite că suprafața planetei s-a încălzit deja cu un grad Celsius, iar promisiunile asumate în cadrul Acordului de la Paris prevăd limitarea încălzirii la pragul de sub două grade Celsius.

Dacă umanitatea ar reuși să mențină la 1,5 grade Celsius încălzirea suprafeței planetei, doar un procent de 2% din speciile endemice terestre ar putea fi expuse unui risc de dispariție, comparativ cu 20% la pragul de trei grade Celsius. Analiza a peste 270 de puncte de biodiversitate din întreaga lume arată că aproape 50% din speciile marine endemice și 80% din speciile de munte ar putea să se confrunte cu dispariția dacă pragul de trei grade Celsius este depășit în următorii 80 de ani.

„Riscul de extincție crește semnificativ pentru ceea ce este considerat a fi o ușoară încălzire, iar speciile endemice sunt cele care suferă cel mai mare prejudiciu”, a declarat Stella Manes, doctorand la Universitatea Federală din Rio de Janeiro.

Peste 90% din speciile endemice terestre și peste 95% dintre speciile marine vor fi afectate de încălzirea globală, iar la tropice două treimi dintre specii ar urma să dispară, mai transmit experții în domeniu. Amenințările principale asupra speciilor de faună și floră din întreaga lume sunt reprezentate de pierderea habitatului în raport cu expansiunea urbană, agricultura, vânătoarea și mineritul.

Fotografie de thumbnail via Pexels

spot_img
Latest news
știri