2.6 C
București
joi, 23 ianuarie, 2025

Marea Barieră de Corali suferă „cea mai gravă” albire înregistrată vreodată | FOTO

Din cauza schimbărilor climatice, Marea Barieră de Corali suferă cea mai gravă albire înregistrată vreodată.

Marea Barieră de Corali ar putea suferi cel mai sever eveniment de albire din istorie. Un grup de conservare a publicat imagini care arată daune până la 18 metri adâncime, conform The Guardian.

Dr. Selina Ward, biolog marin și fost director academic al Stației de Cercetare Heron Island din Universitatea Queensland, a spus că este cea mai gravă albire pe care a văzut-o în ultimii 30 de ani, de când cercetează coralii.

Autoritatea Parcului Marin al Marii Bariere de Corali a declarat săptămâna trecută că studiile aeriene a peste 1.000 de recife individuale au arătat că mai mult de jumătate au fost evaluate ca având niveluri ridicate sau foarte ridicate de albire. În sud, numărul este semnificativ mai scăzut – mai puțin de 10% având o albire extremă. Doar aproximativ un sfert au fost relativ neafectate.

Reciful de 2.300 de kilometri se confruntă cu al cincilea eveniment de albire în masă în opt ani. Autoritatea a spus că temperaturile de la suprafața mării au fost între 0,5 și 1,5 °C mai calde decât se aștepta.

Societatea Australiană pentru Conservarea Marină a publicat videoclipuri și fotografii despre care a spus că arată albirea în partea de sud a recifului extinsă la adâncimi mai mari decât fusese raportată anterior anul acesta.

Marea Barieră de Corali, afectată de încălzirea globală

Ward a spus că impactul albirii a fost extins în 16 locuri pe care le-a vizitat în secțiunea de sud a recifului. Au fost afectate inclusiv speciile de corali care au fost de obicei rezistente la albire. Unii corali au început să moară, un proces care durează de obicei săptămâni sau luni după ce are loc albirea.

„Mă simt devastată”, a spus ea. „Lucrez la recif din 1992, dar cu acest [eveniment] chiar mă lupt.”, a completat Ward.

Ward a adăugat că temperaturile mării la două dintre locurile pe care le-a vizitat au fost aceleași la suprafață și la 20 de metri adâncime. În opinia ei, acest lucru a fost „foarte neobișnuit”. Ward a întărit necesitatea unei acțiuni rapide pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

„Ce facem ca să nu se piardă reciful?”, s-a întrebat Ward. „Nu ne putem aștepta să salvăm Marea Barieră de Corali și să deschidem noi dezvoltări de combustibili fosili. Este timpul să acționăm și nu mai există scuze.”, a mai zis ea.

Albirea coralilor are loc atunci când coralul devine stresat la căldură și ejectează micile alge marine, cunoscute sub numele de zooxanthellae, care trăiesc în țesutul său și dau cea mai mare parte a culorii și energiei sale. Odată cu dispariția zooxanthellae, coralul moare de foame și scheletul său de calciu alb ca osul devine vizibil.

spot_img
Latest news
știri