18.9 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Un sat din Elveția va fi evacuat din cauza unei posibile alunecări de teren

Casele sătenilor prezintă fisuri, iar turla bisericii s-a înclinat

Locuitorii din Brienz, un sat situat în Elveția, și-au făcut deja bagajele pentru a putea pleca din calea alunecării de teren, ce ar putea antrena mase uriaşe de rocă, relatează BBC.

Ordinul de evacuare nu a venit ca o surpriză pentru cei aproximativ 70 de locuitori rămași în satul Brienz. De ceva vreme, satul era considerat expus unui risc geologic.

Satul din Elveția este construit pe un teren care prezintă alunecări

Turla bisericii s-a înclinat, iar fisurile au început să apară în pereții caselor.

În prezent, se fac eforturi pentru a stabili și a consolida terenul, iar există semne că procesul de alunecare ar putea încetini.

Cu toate acestea, în mod ameninţător, versantul muntelui de deasupra satului Brienz continuă să se descompună.

Localnicii se obişnuiseră deja cu bolovani destul de mari care cădeau peste grădinile lor din vale, dar geologii au avertizat că mişcarea rocilor se accelerează

O parte a peretelui stâncos, supranumit ”Insula”, alunecă deja cu o viteză de 32 m pe an. Şi totuşi, nimeni nu s-a gândit că va trebui să plece atât de curând.

Autorităţile avertiseră asupra unei posibile evacuări în cursul acestei veri, iar la sfârşitul acestei săptămâni era programată o întâlnire obişnuită de informare a locuitorilor.

Dar, după ce ultimele evaluări de risc au arătat că o alunecare a stâncilor era iminentă, ordinul de a pleca a venit brusc.

Latest news
știri