16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Scandal legat de legea care promovează designul durabil. Distrugerea textilelor nevândute este principala problemă

Mai multe țări vor ca hainele nevândute să fie distruse, lucru care ar duce la risipă spun alte țări

Legea designului durabil pare să se împiedice de prevederea care include o interdicție cu privire la distrugerea textitelor nevândute. Astfel că mai multe țări UE blochează acordul privind această lege. Suedia, care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE, a eliminat această interdicție din proiectul de text care urma să fie aprobat de statele membre. A făcut acest lucru înainte de negocierile cu Parlamentul European, ceea ce a dus la blocarea acordului de către țări mai ambițioase. „Ceea ce iese în evidență pentru noi este că distrugerea produselor de consum nu ar trebui să fie posibilă în economia europeană, care se străduiește să fie circulară”, a declarat un diplomat UE pentru EURACTIV. „Acest lucru este inacceptabil pentru un grup mare de țări, care sunt foarte motivate să blocheze un text fără această interdicție”, a adăugat diplomatul.

S-a format deja o minoritate de blocare a acestei legi

Potrivit mai multor surse diplomatice, acest grup de țări include Germania, Franța, Austria, Țările de Jos și Belgia, făcându-l suficient de mare pentru a forma o minoritate de blocare până când interdicția este reintrodusă. Reprezentanții țărilor UE s-au întâlnit pentru a discuta proiectul de lege, dar, deși discuțiile lor au vizat restabilirea interdicției, nu au reușit să găsească un acord. Președinția suedeză va trebui acum să continue lucrările la un acord înaintea următoarei reuniuni a reprezentanților țărilor UE de vineri (12 mai). Propunerea de proiectare ecologică a fost depusă de Comisia Europeană în 2022 ca o modalitate de a îmbunătăți circularitatea, performanța energetică și aspectele de durabilitate a mediului ale anumitor produse.

Industria textilă al cincilea cel mai mare producător de emisii

Acesta includea interzicerea distrugerii textilelor nevândute și returnate, argumentând că acest lucru ar reduce risipa și va descuraja supraproducția. Industria textilă este al patrulea cel mai mare utilizator de materii prime primare și apă și al cincilea cel mai mare producător de emisii de gaze cu efect de seră, ceea ce o face un sector cheie de abordat în timp ce Europa caută să se îndrepte către o economie mai durabilă. Unele țări ale UE au introdus deja legi la nivel național care împiedică distrugerea produselor de consum nevândute și eșecul de a introduce ceva similar la nivelul UE riscă să denatureze piața, a susținut executivul UE în propunerea sa.

spot_img
Latest news
știri