Unul dintre copiii Irinei Irimia, purtând haine ecologice. Foto: Instagram

Interesul industriei textile pentru cânepă sau pentru orice alt material organic este din ce în ce mai mare, date fiind directivele de Mediu ale Comisiei Europene. Fibrele de cânepă sunt asemănătoare celor de in și reprezintă o modalitate fericită prin care industria textilă poate atinge pragul impus de Comisia Europeană către o economie mai ecologică. Ca să nu mai spunem că sunt ideale și în industria construcțiilor, la fabricarea pereților termoizolanti.

Haine „zero waste”

Irina Irimia este designer vestimentar și face haine din materiale ecologice dintotdeauna. Nu directivele CE au determinat-o, ci faptul că are doi copii pe care vrea să-i îmbrace în haine din materiale de calitate și ecologice. Din 2010, această și-a setat ca obiectiv „zero waste” sau, mai pe românește, nimic nu se pierde, totul se transformă. Hainele pe care le creează sunt din pânză topită, altele sunt recondiționate din cele luate din SH sau cumpără materiale dintr-un magazin românesc cu țesături. Haine ecologice înseamnă țesături naturale, produse naturale, vopsite cu extrase naturale, fibre organice din plantații ecologice, produse local.

Creatie eco pentru copii, Sursa foto Facebook

Ce înseamnă haine ecologice 100%. Copiii, cea mai bună sursă de inspirație

O haină ecologică mai înseamnă cât mai puține mijloace de transport, cât mai puțină apă folosită la vopsitul și tratarea țesăturilor, cusute de mână și în tihnă, de un adult și nu de copii exploatați prin muncă. Am ajuns la munca aceasta după ce am lucrat doi ani în departamentul de producție al unei firme care făcea haine pentru copii. Însă, după ce am născut doi copii am început să vreau și mai mult să fac asta, mai ales la modul în care concep colectiile pentru minioni”, ne povestește Irina. Cei doi copii îi sunt și modele de prezentare pentru haine.

Din primăvară, Irina Irimia, a început o nouă colecție de haine pentru copii din in, muselină sau bumbac cu broderie. Prețurile nu sunt foarte mari, având în vedere țesăturile. O salopetă din in pentru copii, cu broderie, costă 170 lei, iar o pereche de pantaloni ajunge la 80 lei.

Designer Irina Irimia, Sursa foto Facebook

Cine sunt cumpărătorii? „Cumpără părinți care urmăresc trendurile ecologice, mamele, în general; mame pe care le interesează ca puișorii lor să poarte materiale naturale pe piele”, a mai declarat Irina Irimia pentru stireaverde.ro.