14.4 C
București
sâmbătă, 21 septembrie, 2024

În România se consumă deja produse din insecte

Unul dintre aceste ingrediente este un colorant extrem de des întâlnit în diferite alimente, doar că are denumiri diferite.

Produsele de pe rafturile supermarketurilor au ingredinte mai puțin dezirabile. Asta deși detaliul cu privire la acestea există pe etichete. Practic este vorba despre făina din insecte care se află demult pe rafturile noastre. Carminul care este un pigment natural, roșu aprins și care este folosit ca și colorant este unul dintre aceste ingredinte. În trecut era folosit de vechii egipteni pentru tatuaje. De asemenea era folosit și pentru vopsirea țesăturilor, în America de Sud, dar și în Imperiul Roman. Acum este un ingredient des folosit, astfel că nimeni nu se mai întreabă de unde provine el. Practic este un extras din insecte. Mai exact din femelele coșenile.

Zeci de mii de insecte zdrobite pentru această subtanță

Procesul prin care se obține acest ingredient presupune uscarea și zdrobirea acestor insecte, iar apoi extragerea acidului carminic, care are o culoare roșu închis. Nu mai puțin de 70.000 de insecte roșii sunt necesare pentru a produce o cantitate de 250 de grame de pudră de carmin. Astfel acest colorant se află în mai multe alimente care au nevoie de genul acesta de intervenție. Denumirea acestui produs se poate găsi pe etichetă și sub numele de acid carminic, roșu coșenilă sau roșu natural 4. Iar numele de cod al acestui colorant este E120. De altfel, există zone în care se cultivă, pe arii întinse, cactușii preferați de coșenile pentru a obține cantități mari de carmin.

Poate declanșa iritații

De multă vreme carminul nu se mai folosește doar în cosmetice și industria textilă, ci și în industria alimentară. Substanța este recunoscută de Uniunea Europeană și FDA, nefiind considerat un colorant toxic. Cu toate acestea există studii care avertizează că acest colorant ar putea declanșa iritații, reacții alergice și rinite mai ales la cei mici. Chiar și în aceste condiții, este un colorant natural destul de costisitor, comparativ cu cei sintetici. De accea este utilizat fparte mult în industria cosmetic.

spot_img
Latest news
știri