Produsele lactate obținute de la animale hrănite doar cu iarbă, certificate sub o nouă etichetă

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ministerul Agriculturii va introduce eticheta “lapte de fân” pentru produsele lactate din comerț, certificarea funcționând, în acest moment, în alte patru state europene.

Specialiștii spun că laptele obținut de la animale hrănite doar cu iarbă și fân este mai sănătos și mai gustos decât cel convențional, precizează Știrile Pro Tv.

Mai mulți fermieri au explicat cum produsele lactate obținute de la animale hrănite doar cu iarbă sau fân sunt produse de calitate. Fermierii au mai precizat și faptul că este nevoie de un preț mai bun, echivalent cu munca depusă.

Astfel, ministerul Agriculturii a venit cu propunerea ca laptele să fie certificat ca “lapte de fân”, produsele primind această etichetă specială.

Specialiștii în nutriție spun că laptele de fân are un conținut aproape dublu de acizi grași omega III în comparație cu laptele standard. În compoziția sa se regăsesc cantități semnificative de “terpene” – compuși organici care luptă împotriva bolilor de cancer. Gustul este și el mai pregnant și mai plăcut, mai arată sursa citată.

În urma studiilor efectuate de către cercetătorii austrieci, s-a ajuns la concluzia că nutrețurile însilozate, fermentate, modifică aroma lactatelor, produsele de consum devenind mult mai fade.

Ministerul Agriculturii propune ca TVA-ul aplicat produselor lactate de calitate superioară să fie de numai 5%

Eticheta “lapte de fân” ar putea fi obținută de aproximativ 300.000 agricultori români. Mai mult, fermierii vor putea accesa fonduri pentru promovare.

George Cățean, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: “Avem măsuri care aduc finanțare pentru costurile care sunt generate de certificare. Avem până la 150.000 de euro buget de promovare a acestui sistem de calitate. Avem până la 250.000 de euro buget pentru crearea lanțurilor scurte alimentare în jurul schemelor de calitate, inclusiv a laptelui de fân”.

Restul țărilor din Europa care au adăugat eticheta ”lapte de fân” sunt Austria, Germania, Italia și Slovenia.