18.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie, 2024

Consumul de băuturi energizante are un impact dezastruos aspura sănătății inimii

În România, comercializarea către minori este considerată infracțiune, pedepsindu-se cu amenzi de până la 30.000 de lei și suspendarea activității pentru recidivă

Un studiu recent a analizat potențialele riscuri asociate consumului de băuturi energizante, transmite Gazeta de Sud.

Publicat în revista Heart Rhythm, cercetarea a fost efectuată la clinica americană Mayo și a implicat 144 de supraviețuitori ai unui stop cardiac subit.

Dintre aceștia, șapte pacienți (5%) consumaseră una sau mai multe băuturi energizante în apropierea momentului stopului cardiac.

Deși studiul nu a demonstrat o cauzalitate directă, se recomandă prudență, iar medicii sfătuiesc pacienții să consume aceste băuturi cu moderație.

Foarte mulți americani abuzează de băuturi energizante deși consumul excesiv poate duce inclusiv la deces

Piața băuturilor energizante din Statele Unite a crescut constant în ultimii ani, ceea ce a generat îngrijorări legate de efectele combinate ale consumului de cofeină și ale altor ingrediente nereglementate din aceste băuturi”, a declarat dr. Michael J. Ackerman, cardiolog genetician la clinica Mayo Clinic și autorul principal al studiului.

Autorul a mai precizat că, din cauza faptului că băuturile energizante nu sunt reglementate de Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA), cercetarea efectelor acestor băuturi asupra pacienților este de o importanță majoră.

Băuturile energizante conțin între 80 mg și 300 mg de cofeină pe porție, în comparație cu 100 mg dintr-o ceașcă obișnuită de cafea

Totuși, majoritatea acestor băuturi includ și alte ingrediente stimulante pe lângă cofeină, cum ar fi taurina și guarana, care nu sunt reglementate de FDA.

În cursul lunii februarie, Camera Deputaților din România a aprobat un proiect de lege pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului de băuturi energizante, interzicând comercializarea acestora către minorii din România.

Legea reglementează vânzarea băuturilor care conțin combinații de carbohidrați, vitamine, minerale și stimulente precum cafeină, taurină și guarana în instituții de învățământ și sănătate.

spot_img
Latest news
știri