19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie, 2024

Lege: va fi interzisă vânzarea de băuturi energizante minorilor

Consumul exagerat de băuturi energizante poate duce inclusiv la deces

Camera Deputaților a votat, ca for decizional, proiectul de lege care prevede prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie.

În egală măsură, deputații au votat și interzicerea consumului de astfel de băuturi de către minori

Propunerea legislativă reglementează interzicerea comercializării băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

Potrivit unui amendament adoptat de plen, este considerata infracţiune, comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unităţile autorizate să le comercializeze, conform Agerpres.

Proiectul introduce amenzi pentru operatorii economici care încalcă aceste prevederi de până la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei.

În cazul repetării contravenţiilor prevăzute de proiect, se dispune, de asemenea, măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

Energizantele sunt cel puțin la fel de nocive pentru sănătate precum alcoolul sau tutunul

În cursul lunii octombrie 2023, comunitatea Declic lansa o petiție prin care cerea interzicerea vânzării de băuturi energizante minorilor.

Inițiatorii petiției s-au adresat Parlamentului României spunând că ”energizantele sunt cel puțin la fel de nocive pentru sănătate precum alcoolul sau tutunul. Totuși, ele sunt accesibile tuturor, inclusiv copiilor foarte mici, care le cumpără pe post de suc”.

Energizantele cauzează anxietate, probleme de somn, palpitații, creșterea tensiunii, amețeli, stare de greață, deshidratare, erodarea smalțului dentar, favorizează diabetul și reduc abilitățile cognitive și comportamentale. În cazul unui consum exagerat, energizantele pot produce decese”, precizau inițiatorii petiției.

spot_img
Latest news
știri