19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie, 2024

Arborele Anului în Noua Zeelandă – un copac ce seamănă izbitor cu un ent din Stăpânul Inelelor | FOTO

Un copac ce seamănă izbitor cu un ent din Stăpânul Inelelor a fost ales copacul anului în Noua Zeelandă.

Un rātā nordic ce seamănă perfect cu un ent din Stăpânul Inelelor a devenit Arborele Anului din Noua Zeelandă. Copacul are două tulpini gemene care îl fac să pară un arebore umblător, potrivit IFL Science.

Rātā nordic este însă foarte diferit de enți. El își începe viața ca un epifit – plantă care crește pe suprafața altui copac. Ulterior, rădăcinile acestuia se îndreaptă către pământ și în final își învăluie gazda. Pe parcursul creșterii, rātā nordic nu își trage nutrienții de la gazdă, ceea ce nu-l face o specie parazită.

„Acel copac gazdă a dispărut acum. Copacul a fost fie foarte, foarte mare, fie a căzut și a permis despicarea rădăcinilor rātā nordic”, a declarat Brad Cadwallader de la Asociația Arboricolă din Noua Zeelandă (NZ Arb), pentru Radio New Zealand.

Asemenea lui Treebeard, liderul enților din romanele lui Tolkien, rātā de nord poate atinge o vârstă impresionantă. Acești copaci pot trăi până la 1.000 de ani. Deși nu se știe exact cât de bătrân este arborele câștigător, acesta era să moară acum 150 de ani. La acea vreme, zona în care se găsește a fost defrișată pentru a face loc terenurilor agricole.

„Fermierii de atunci au crezut cu certitudine că este special pentru că nu l-au tăiat”, a spus Cadwallader.

Se pare că oamenii din ziua de azi încă mai cred că este special. Arborele a câștigat competiția după ce a obținut 42% din voturi. Ceilalți arbori finaliști sunt, de asemenea, destul de emblematici, fiind populari atât prin aspect, cât și prin legăturile cu localnicii.


spot_img
Latest news
știri