9.8 C
București
miercuri, 15 mai, 2024

A fost adoptată legea care va bloca produsele provenite din defrișări să mai intre pe piața europeană

Legea a fost votată în urma unei petiții care a fost semnată de 1.2 milioane de oameni din România și Europa

Ieri, 19 aprilie, a fost adoptată legea care va bloca produsele provenite din defrișări să mai intre pe piața europeană.

Noua lege acoperă produse din lemn, hârtie, vite, ulei de palimier, soia, cafea, cauciuc și cărbuni de grătar.

Agent Green: ”Dacă o firmă din România sau orice țară din UE va fi prinsă cu astfel de produse provenite din defrișări atunci marfa va fi consiscată, amenda va fi cel puțin 4% din cifra anuală de afaceri și șefii firmei vor fi trași la răspundere, iar numele lor publicate pe lista rușinii”

Pentru asigurarea trasabilității se vor realiza audituri în țările de proveninență în cuantum diferit în funcție de nivelul de risc.

Legea nu acoperă doar pădurile ci și alte ecosisteme care stochează carbon și care sunt bogate în biodiversitate: zone umede, turbării și pajiști.

Legea a pornit de la petiția Together For Forests semnată de 1.2 milioane de cetățeni europeni și susținută de zeci de organizații de mediu din România și întreaga UE

Această inițiativă a fost motivată de defrișarea a 420 de milioane de hectare de păduri în ultimii 30 de ani, pentru a fi înlocuite cu terenuri agricole.

Suprafața defrișată este mai mare decât suprafața întregii UE, iar produsele provenite de pe aceste terenuri ajung, în mare parte, în România și în China.

Așa că UE era moral responsabilă de acest masacru care nu a inclus doar ecosistemele ci și populațiile indigene care au rămas fără casă și adesea chiar fără viață. Felicitări membrilor Parlamentului European și ai Comisiei Europene care au ascultat de cetățenii pe care îi reprezintă și au făcut posibilă această lege”, au transmis membrii Agent Green.

spot_img
Latest news
știri