Mâine, miercuri, 12 iulie 2023, va fi supusă la vot în Parlamentul European Legea pentru Restaurarea Naturii. Aceasta, spun reprezentanții WWF, este ultima șansă pentru Parlamentul European să se îndepărteze de la o direcție periculoasă adoptată de unii membri ai săi: una care ignoră atât știința, cât și rata înfricoșătoare la care noi, europenii, ne pierdem ceea ce ar trebui să ne fie cea mai de preț comoară: natura.
Ce este Legea pentru Restaurarea Naturii?!
Legea pentru Restaurarea Naturii, o componentă cheie a Acordului ecologic european al Comisiei von der Leyen, este modul în care Uniunea Europeană răspunde la cele două mari probleme care ne afectează pe toți, în mod direct: impactul devastator al schimbărilor climatice și declinul biodiversității. Ea este crucială pentru atingerea obiectivelor globale de biodiversitate pe care UE le-a convenit la Montreal anul trecut. Restaurarea naturii este un proces care sprijină recuperarea ecosistemelor degradate, deteriorate sau distruse. Aceasta reintroduce natura și biodiversitatea înapoi peste tot, de la terenuri agricole și forestiere până la mediul marin și spațiile urbane.
Cu ce mă afectează pe mine asta?
Ecosistemele sănătoase sunt mai rezistente la impactul schimbărilor climatice. Ele ajută, de asemenea, la adaptarea la schimbările climatice. Pe lângă asta, mai îmbunătățesc și conectivitatea cu alte ecosisteme, crescând mărimea populațiilor de specii care trăiesc acolo. Schimbările climatice, spun oamenii de știință, sunt evidente în România – căldura excesivă din lunile de vară, seceta întâlnită nu doar în lunile de vară, ploile torențiale care duc la inundații devastatoare, incendiile de păduri – toate sunt semne ale schimbărilor climatice devastatoare care afectează mediul în care noi trăim, acum.
Ce fel de măsuri sunt precizate în lege?
Conform forestmania.ro, legea are în vedere stoparea pierderii nete de spații urbane verzi până în 2030, cu o creștere de 5% până în 2050. Ea prevede un minim de 10% acoperire cu arbori în fiecare oraș și suburbie și câștig net de spațiu verde integrat clădirilor și infrastructurii.
Aceasta implică și refacerea și reumidificarea turbăriilor drenate destinate utilizării agricole și în locurile de extracție a turbei, creșterea generală a biodiversității și o tendință pozitivă pentru conectivitatea pădurilor, lemn mort, ponderea pădurilor, neuniforme, păsări de pădure și stoc de carbon organic, dar și restaurarea habitatelor marine și restaurarea habitatelor speciilor marine emblematice, cum ar fi delfinii și marsuinii, rechinii și păsările marine.
Legea mai pune limite clare asupra produselor care pot fi folosite pentru combaterea dăunătorilor. Una dintre țintele cele mai controversate vizează ecosistemele agricole. Acolo, este nevoie de o creștere generală a biodiversității și o tendință pozitivă pentru fluturii de pajiști, păsările din terenurile agricole, carbonul organic în solurile minerale ale terenurilor cultivate și caracteristicile peisajului cu diversitate ridicată pe terenurile agricole.
Cine este împotriva Legii pentru Restaurarea Naturii?
Aici intervine opoziția față de aceste măsuri – majoritar din partea Partidului Popular European. Aceștia susțineau că măsurile detaliate în proiectul inițial de lege ar afecta agricultorii. Conform acestora, ele ar fi dus la reducerea terenurilor agricole, scumpirea alimentelor și chiar la faliment, pentru unii fermieri. Ca urmare a opoziției acestora și respingerii formei inițiale a legii, aceasta a suferit modificări importante. Pe lângă faptul că măsurile vor fi susținute financiar, țările vor avea libertatea de a adapta aceste măsuri la situația particulară a fiecărui stat reașezarea mai realistă a țintelor pentru reabilitarea terenurilor.
WWF acuză PPE că alege să ignore dovezile științifice și să facă o campanie de dezinformare cu privire la propunerea de lege. Aceștia nu sunt singurii care acuză partidul că hrănește fermierii cu ideologii eronate, ca răspuns la criza prin care trec aceștia. Peste 6.000 de oameni de știință contestă afirmațiile false ale PPE. Grupul face, însă, tot posibilul pentru a polariza și mai mult dezbaterea în jurul legii.
Agricultori aflați în dificultate, folosiți pe criterii politice
Jan Plagge, președintele IFOAM Organics Europe și Bioland e.V. , organizații implicate în încurajarea agriculturii bio sustenabile pe tot globul, a fost prezent la o conferință de presă organizată de WWF pentru a răspunde în mod științific întrebărilor legate de Legea restaurării naturale. Acesta a dat exemple ale felului în care legea ajută fermierii, și nicidecum nu le pune piedici. Plagge a subliniat faptul că partidul răspunde agricultorilor aflați în dificultate cu o narativă care să se potrivească nemulțumirilor prezentate de aceștia.
Conform WWF, PPE și lobby-urile anti-natură pretind că apără sectoarele agriculturii, silviculturii și pescuitului. Din păcate, acestea sunt tocmai sectoarele care riscă să piardă masiv din cauza ecosistemelor distruse și a penuriei de resurse naturale. Spre deosebire de afirmațiile unor lobby-uri incredibil de influente, precum cel al fermelor umbrelă COPA-COGECA, aceste sectoare nu sunt omogene și reprezintă doar un mic procent din Produsul Intern Brut (PIB) al UE.
Mai este de actualitate o lege care a fost „diluată” într-o mare măsură?!
Jurnaliști prezenți la conferința de presă și-au pus întrebări cu privire la eficacitatea măsurilor prevăzute în lege, ținând cont că ea a fost diluată destul de mult luna trecută, pentru a mulțumi PPE, dar și membrii ai parlamentului din unele țări unde există presiune mare din partea agricultorilor. Participanții au subliniat importanța măsurilor propuse, chiar și în această formă ”diluată.”
Josef Settele, autor principal IPBES, fost autor principal IPCC, coautor al scrisorii oamenilor de știință despre NRL și SUR, spune: „Am muncit atât de mult, ca comunitate științifică, în ultimul deceniu, pentru a aduce la cunoștință faptele și cifrele. Am explicat modul în care bunăstarea umană este conectată cu soluționarea crizei climatice și a biodiversității. Dacă Legea refacerii naturii nu este adoptată, ea pune la îndoială cât de mult au nevoie factorii de decizie și cât de mult prețuiesc dovezile științifice. În calitate de oameni de știință, nu luăm decizii, dar oferim informații de bază. Ce mai pot face oamenii de știință dacă toate dovezile și munca noastră nu sunt luate în serios?”
Eșecul de a adopta legea ar aduce consecințe tragice asupra ecosistemelor noastre epuizate, consideră specialiștii în mediu. Rezistența Europei la schimbările climatice ar avea și ele de suferit. Ar fi afectate și economia și mijloacele de trai, deoarece ne bazăm pe nenumărate beneficii pe care natura le oferă zilnic.
„Eșecul în asigurarea măsurilor de restaurare eficiente la nivel național va afecta iremediabil reputația UE ca lider global în politica de biodiversitate,” se arată într-un comunicat de presă al WWF. Aceștia fac apel la deputații europeni să readucă dezbaterea în știință și să reprezinte cu adevărat cetățenii UE la votul viitor.
Aproape 1 milion de semnături și mesaje pentru Legea refacerii naturii
Campania #RestoreNature, susținută de ONG-uri de mediu, precum și de Avaaz și WeMove, a strâns aproape 1 milion de mesaje și semnături de oameni care îndeamnă factorii de decizie din UE să adopte legea. Începând cu luna martie, sute de mii de cetățeni au trimis mesaje personale deputaților lor europeni. Ei le-au cerut acestora să acționeze în fața pierderii biodiversității și a deteriorării climatice.
Acest număr impresionant completează o listă în continuă creștere a părților interesate care solicită Legea pentru restaurarea naturii.
Liderii unor culte religioase le cer, și ei, deputaților europeni să susțină Legea restaurării naturii
Într-un apel colectiv publicat luni, 10 iulie, lideri din diverse credințe și spiritualități s-au unit pentru a îndemna europarlamentarii să voteze în favoarea Legii UE pentru restaurarea naturii. Aceștia le-au cerut europarlamentarilor „să demonstreze unitate, curaj și cooperare în sprijinirea Legii privind restaurarea naturii”.
În apelul lor comun, liderii spun: „Ca administratori ai mediului natural, avem o chemare de a-l proteja pentru generațiile viitoare și o obligație morală de a asista la restaurarea planetei. Trebuie să ne imaginăm un viitor durabil pentru întreaga umanitate, iar acest moment necesită acțiuni transformatoare. […] Următorul vot asupra Legii de restaurare a naturii reprezintă o oportunitate de a demonstra un angajament față de această responsabilitate comună”, numind-o „un pas crucial către protejarea casei noastre comune și a nenumăratelor forme de viață pe care le susține”.
Ce se va întâmpla cu Legea refacerii naturii?
Oamenii de știință prezenți la conferința de presă organizată de WWE, dar și organizatorii, și-au declarat optimismul față de votul de mâine. ”Credem cu tărie că este posibil să obținem o majoritate în favoarea acestei legi atât de necesare. Parlamentul European și-ar eșua cu adevărat pe cetățenii săi dacă ar respinge prima lege la nivelul UE care readuce natura pe continentul nostru și ar ceda în schimb campaniei de dezinformare. Cu toate acestea, este dificil de prezis rezultatul votului de miercuri, ceea ce sugerează că ar putea fi la fel de strâns cu cele precedente,” au declarat reprezentanții WWF.
Coaliția #RestoreNature, formată din WWF EU, BirdLife Europe, ClientEarth și EEB, au spus și ei că: „Am parcurs un drum lung în acești patru ani de susținere pentru o Lege pentru restaurarea naturii, dar nu ne-am fi imaginat niciodată că o dezbatere pe ceva atât de pozitiv. întrucât aducerea naturii înapoi în Europa ar deveni atât de greșit și politizat. Cu toate acestea, aceste atacuri îngrozitoare nu au declanșat decât o mobilizare masivă și un sprijin pentru restaurarea naturii și vom continua să luptăm pentru natura Europei atât timp cât este nevoie. Acum, toți ochii sunt îndreptați spre Parlamentul European, unde fiecare vot va conta. Facem apel la toți europarlamentarii să își asume responsabilitatea și să voteze pentru, nu împotriva naturii!”