Mii de oameni din Serbia au protestat la Belgrad împotriva planurilor de a exploata unul dintre cele mai mari zăcăminte de litiu din Europa. Acest metal este esențial pentru bateriile de mașini electrice., scrie BBC.
Zăcământul cu pricina se află în Valea Jadar din Serbia. O exploatre viitoare ar provoca daune iremediabile mediului natural. În 2022 a fost revocată o licență acordată gigantului minier Rio Tino, în urma protestelor.
Cu toate acestea, guvernul a revenit asupra proiectului, după ce s-a dat o hotărâre judecătorească favorabilă exploatării. Președintele Aleksandar Vucic a insistat că vor fi instituite protocoale stricte de siguranță a mediului.
Protest împotriva exploatării unuia dintre cele mai mari zăcăminte de litiu din Europa
Mii de sârbi au ieșit pe străzile capitalei Belgrad. Ei au scandat „Rio Tinto să iasă din Serbia” și au ținut pancarte pe care scria „Nu vindem Serbia”. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, între 24.000 și 27.000 de sârbi au mărșăluit pe străzile Belgradului. Activiștii de mediu au ocupat principalele gări ale orașului și s-au așezat pe șinele de tren.
Ministrul de Interne, Ivica Dacic, a declarat într-un comunicat că organizatorii au fost „avertizați” de poliție că acțiunile lor „nu au fost în conformitate cu legea”. Aceștia ar urma să fie identificați și anchetați de autorități.
Activiștii de mediu își doresc să se înceteze definitiv cu exploatarea litiului și borului în Serbia. Ei au somat guvernul să aplice interdicția până sâmbăta viitoare.
De ce a revenit Serbia la exploatarea zăcământului?
Guvernul Serbiei a declarat că decizia anterioară de a bloca proiectul în 2022 „nu respectă constituția și legea”. UE a saluta decizia ca fiind „istorică pentru Serbia, precum și pentru Europa”.
Co-președintele Mișcării Verzi-Stânga Biljana Djordjevic a spus că activiștii „se tem că Serbia va fi sacrificată pentru a furniza litiu pentru vehiculele electrice pe care aproape nimeni din Serbia nu și le poate permite”.
Pe măsură ce tranziția către vehicule cu emisii zero se accelerează, producătorii vor avea din ce în ce mai multă nevoie de litiu, pentru bateriile acestora.