18.7 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Schimbările climatice au sporit incendiile extreme cu 25%. Riscuri uriașe pentru următorii ani

Schimbările climatice provocate de om au sporit riscul unor incendii de vegetație extreme cu 25%.

Schimbările climatice au sporit drastic riscul unor incendii de vegetație care se răspândesc rapid, conform Science Alert.

Oamenii de știință de la Breakthrough Institute, un centru de cercetare non-profit, au descoperit că încălzirea cauzată de om a crescut frecvența incendiilor „extreme” cu 25%, în medie, comparativ cu epoca preindustrială, într-un studiu din revista Nature.

Aceștia au examinat o serie de incendii din 2003 până în 2020. Ei au folosit inteligența artificială pentru a analiza legătura dintre temperaturile medii mai ridicate, condițiile de secetă și incendiile cu răspândire rapidă.

Impactul schimbărilor climatice a variat de la incendiu la incendiu.

În anumite condiții parțial uscate, încălzirea globală a împins zona dincolo de pragurile cheie. Astfel, incendiile extreme au devenit mult mai probabile. În condiții foarte uscate, impactul a fost mai mic.

Schimbările climatice, impact enorm asupra răspândirii incendiilor

Cercetătorii au calculat că riscul ar putea crește în medie cu 59% până la sfârșitul secolului într-un scenariu cu „emisii scăzute” în care încălzirea globală este limitată la 1,8 grade Celsius peste nivelurile preindustriale și cu până la 172% într-un nivel ridicat de emisii ce nu poate fi oprit.

Suprafața Pământului s-a încălzit deja cu 1,2°C și există riscul ca în următorii ani să fie depășit pragul de 1,5°C.

Folosind date de la incendiile înregistrate, cercetătorii au măsurat probabilitatea ca un anumit incendiu să se transforme într-unul „extrem”. Apoi au folosit modele computerizate pentru a calcula în ce măsură creșterea postindustrială a temperaturii a crescut acest risc.

Studiul a controlat variabile precum precipitațiile, vântul și umiditatea absolută. Cercetătorii au avertizat că modificările acestora ar putea agrava riscul încălzirii globale.

California a suferit o serie de incendii extreme în ultimii ani. În 2020, peste 30 de oameni au murit din cauza celor mai mari incendii din istoria statului. „Incendiul de tabără” din noiembrie 2018 a ucis 86 de persoane.

spot_img
Latest news
știri