20.2 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Un avion alimentat cu hidrogen lichid a făcut o cursă, în premieră | VIDEO

O nouă premieră în limitarea emisiilor de carbon. Un avion al dezvoltatorului H2fly, alimentat cu hidrogen lichid, a efectuat primele zboruri.

H2fly, un dezvoltator de sisteme de propulsie hidrogen-electrice pentru aeronave cu sediul în Stuttgart, Germania, a anunțat că aeronava sa HY4 – echipată cu un sistem de propulsie cu pile de combustie electrică cu hidrogen și hidrogen lichid stocat criogenic – a finalizat patru zboruri, inclusiv unul care a durat mai mult de trei ore, conform Daily Mail.

Aeronava cu hidrogen a decolat de la Maribor, Slovenia. Aceasta „a funcționat sigur și eficient pe parcursul mai multor teste de zbor”, a spus H2fly.

„Rezultatele zborurilor de testare indică faptul că utilizarea hidrogenului lichid în locul hidrogenului gazos va dubla raza maximă de acțiune a aeronavei HY4 de la 750 km. la 1.500 km., marcând un pas critic către livrarea de zboruri comerciale fără emisii, pe distanțe medii și lungi”, a mai precizat H2fly.

H2fly a explicat că, în comparație cu stocarea sub presiune a hidrogenului gazos, utilizarea hidrogenului lichefiat, criogen, permite greutăți și volum semnificativ mai mici ale rezervoarelor. Acest lucru duce la o rază de acțiune crescută a aeronavei și o sarcină utilă mai mare.

„Această realizare marchează un moment decisiv în utilizarea hidrogenului pentru propulsarea aeronavelor. Am demonstrat viabilitatea hidrogenului lichid pentru a sprijini zborurile fără emisii pe distanțe medii și lungi”, a spus Josef Kallo, co-fondatorul H2fly

„Acum privim în perspectivă să extindem tehnologia noastră pentru aeronavele regionale și alte aplicații. Începem misiunea critică de decarbonizare a aviației comerciale”, a adăugat el.

Un avion alimentat cu hidrogen lichid a făcut o cursă, în premieră

Compania aeriană easyJet și producătorii Airbus și Rolls-Royce fac parte din noua alianță Hydrogen in Aviation (HIA). Ei solicită să se acorde mai multă atenție hidrogenului ca modalitate de decarbonizare a călătoriilor aeriene.

Alianța consideră că Regatul Unit poate deveni un lider global în dezvoltarea zborurilor pe bază de hidrogen. Pentru aceasta, guvernul trebuie să investească într-un program de cercetare de 10 ani. De asemenea, să sprijine furnizarea infrastructurii și să asigure instituirea regimului de reglementare necesar.

Hidrogenul ca combustibil pentru aviație poate aduce un beneficiu anual de 34 de miliarde de lire sterline Regatului Unit.

Singurul deșeu din utilizarea hidrogenului drept combustibil este apa. Așa apare speranța că avioanele comerciale nu ar mai produce, în viitor, emisii de carbon.

spot_img
Latest news
știri