26.2 C
București
luni, 6 mai, 2024

ONU: Țările lumii nu au respectat acordul de la Paris legat de mediu

O evaluare ONU pe doi ani a obiectivelor Acordului de la Paris din 2015 privind schimbările climatice a constatat că eforturile lumii sunt îngrozitor de puține. ONU avertizează că „fereastra de oportunitate” pentru a combate încălzirea globală „se închide rapid”.

Lumea este departe de a scădea încălzirea globală, a avertizat vineri Organizația Națiunilor Unite. ONU a cerut mai multe acțiuni pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili. Și atingerea obiectivelor Acordului de la Paris din 2015 privind schimbările climatice.

Acordul de la Paris a condus o acțiune aproape universală în domeniul climei. Prin stabilirea de obiective și prin trimiterea de semnale către lume cu privire la urgența de a răspunde la criza climatică”. A spus ONU în primul său raport global de bilanț.

„În timp ce se acționează, este nevoie de mult mai mult acum pe toate fronturile”. „Fereastra oportunității de a asigura un viitor locuibil și durabil pentru toți se închide rapid”, a adăugat acesta. Raportul, rezultatul unei evaluări de doi ani a obiectivelor de la Paris, va sta la baza discuțiilor COP28.

Aproape 200 de țări au convenit în timpul summitului de la Paris din 2015 să limiteze încălzirea globală la cel mult 2 grade Celsius.. De asemenea, s-au angajat să depună eforturi pentru a limita creșterea la 1,5 C.

ONU: Emisiile cauzate de arderea combustibililor fosili sunt în continuare foarte puternice

În raport, ONU a avertizat că reducere a emisiilor cauzate de arderea combustibililor fosili sunt insuficiente. Dacă dorim să reducem încălzirea globală. Acesta a adăugat că în acest deceniu au fost necesare peste 20 de gigatone de reduceri suplimentare ale emisiilor de carbon.

El a subliniat importanța angajamentului de a elimina treptat combustibilii fosili. Și a îndemnat țările să reducă utilizarea cărbunelui cu 67-92% până în 2030. ONU a cerut, de asemenea, stabilirea de obiective pentru 2030 pentru extinderea energiei regenerabile. Și asigurarea faptului că sistemul financiar poate finanța acțiunile climatice și poate sprijini adaptarea și daunele.

Știm că povara răspunsului revine a 20 de țări”, a declarat șeful ONU pentru climă. Acesta a explocat că se referă la națiunile din Grupul celor 20 care reprezintă aproximativ 80% din emisiile globale. G20 organizează un summit în acest weekend în capitala Indiei, New Delhi.

Latest news
știri