15.4 C
București
marți, 7 mai, 2024

Peste 2000 de morți din cauza cutremurului din Maroc

Supraviețuitorii marocani ai cutremurului s-au ghemuit pentru o noapte în aer liber pe Munții Atlas, din Maroc. Autoritățile si guvernele lumii reacționează la teribila tragedie care a lovit Marocul.

Vecinii mai caută supraviețuitori îngropați pe versanți, unde case din cărămidă de noroi, piatră și lemn brut au fost crăpate. Iar minaretele moscheilor s-au răsturnat de cutremurul care a avut loc vineri seara. Orașul vechi istoric Marrakech a suferit de asemenea pagube mari.

Ministerul de Interne a declarat că 2.012 persoane au fost ucise. Și 2.059 au fost rănite, inclusiv 1.404 în stare critică. Seismul a avut o magnitudine de 6,8 grade, cu un epicentru la aproximativ 72 km (45 mile) sud-vest de Marrakech. Liderii și diplomații din întreaga lume și-au exprimat condoleanțe și și-au oferit sprijinul pentru Maroc.

Prim-ministrul Pedro Sanchez al Spaniei, și-a exprimat „solidaritatea și sprijinul față de poporul Marocului. În urma acestui cutremur teribil… Spania este alături de victimele acestei tragedii”.

„Gândurile noastre sunt la victimele acestui cutremur devastator. Simpatia noastră se îndreaptă către toți cei afectați”. A spus cancelarul german Olaf Scholz. Papa și-a exprimat „solidaritatea profundă” cu Maroc după cutremur, potrivit Vaticanului.

Mesaje de susținere din toată lumea către Maroc

Premierul italian Giorgia Meloni a subliniat „dorința Italiei de a sprijini Marocul în această situație de urgență”. „Ca prieteni apropiați și parteneri ai Marocului, suntem gata să vă ajutăm în orice mod pe care îl considerați util”.

Au declarat țările UE în declarația adresată regelui Mohammed. Prim-ministrul indian Narendra Modi, a declarat că este „extrem de dureros de pierderea de vieți omenești din cauza unui cutremur din Maroc”. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a oferit sprijin „fraților noștri marocani din toate punctele de vedere în această oră dificilă”.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu „a instruit toate organismele și forțele guvernamentale să ofere orice asistență necesară poporului din Maroc. Inclusiv pregătirile pentru trimiterea unei delegații de ajutor în zonă”, a spus biroul său.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a descris cutremurul drept „sfâșietor”. El a adăugat „Suntem pregătiți să sprijinim nevoile imediate de sănătate”. Un sentiment la care s-a repetat șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths.

Latest news
știri