22.2 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Modificări pe repede înainte la SGR înainte de rotativă guvernamentală

Comitetul de supraveghere pentru modificarea SGR va fi numit înainte de rotativă.

Ministerul Mediului vrea să numească Comitetul de Supraveghere pentru modificarea SGR, chiar înainte de rotativa guvernamentală. În acest fel, săptămâna viitoare vor intra în transparență decizională trei proiecte de acte normative care au legătură cu Sistemul de Garanție Returnare ( SGR). Iar Comitetul de supraveghere pentru implementarea și monitorizarea funționării SGR va fi numit înainte de rotativa anunțată până la începutul lunii iunie. Din acest comitet vor face parte patru reprezentanți ai ministerelor Mediului, Economiei și Antreprenoriatului.

Proiectele pentru tarife intră în dezbatere săptămâna viitoare

Unul dintre proiectele care a intrat deja în dezbatere publică  este un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile. Acest act normativ stabilește, care va fi tariful de administrare și tarifului de gestionare general pe care producătorii de deșeuri trebuie să le plătească ReturRO.  De asemenea, în dezbatere publică vor mai ajunge alte trei proiecte de ordin. Primul este în legătură cu metodologia pentru tariful de administrare, cel de-al doilea vizează metodologia pentru tariful de gestionare și cel de-al treilea ordinul legat de modalitatea prin care RetuRO raportează despre activitatea desfășurată Comitetului de Supraveghere, dar și ministerului Mediului precum și publicului. 

Ce sume la plăti ReturRO pentru ambalaje

Cât privește tariful de administrare, acesta va varia de la sume cuprinse între 0,03 lei pentru fiecare ambalaj din plastic transparent și 0,23 de lei pentru sticlele mai mari de 500 de ml. Acestea sunt sumele pe care RetuRO le va plăti către producători pentru fiecare unitate de ambalaj SGR introdusă pe piaţa naţională. „Avem încă trei lucruri pe care trebuie să le reglăm. Sunt pregătite și vom avea astăzi discuții cu dl Ministru ( Barna Tánczos n.red) pe ele. Ordinele sunt gata la nivel de proiect și sper ca săptămâna aceasta să apară în dezbatere publică. Ca minister, ne dorim ca până la rotativă să tranșăm toate aceste aspecte- a HG-ului care a fost vineri pus în dezbatere publică și  să apară în Monitorul Oficial cele trei ordine legate de tarife și raportare”, a spus Ráduly Róbert-Kálmán, consilier al Ministrului Mediului, în cadrul CSR Growing Responsible 2023, un eveniment IC Events.

Latest news
știri