-2.4 C
București
miercuri, 15 ianuarie, 2025

Perlele ar putea fi cultivate pentru prima dată în mările europene, datorită încălzirii neașteptate a Mediteranei

Încălzirea apelor oceanice a determinat o migrare a unor specii de stridii de perle către mări care odinioară erau considerate reci. Crescătorii de scoici văd acum o oportunitate și urmează să cultive stridii de perle în nordul Mării Mediterane.

Perlele ar putea fi cultivate în premieră în mările europene pentru prima dată. Crescătorii de stridii italieni vor să exploateze poportunitatea uriașă oferită de Marea Mediterană, care se încălzește rapid, potrivit Marine Technology News.

În 2023 a fost semnalată prezența în Marea Mediterană a unor exemplare de Pinctada radiata. Această stridie este cunoscută pentru perlele pe care le produce. Anul acesta a fost observată o proliferare a acestor stridii în ceea ce a fost considerată una dintre cele mai reci zone ale Mării Mediterane, Golful Poeților din largul coastelor genoveze.

„Luăm în calcul să cultivăm perle aici”, a declarat Paolo Varrella, șeful unei afaceri de stridii alimentare. S-a luat deja legătura cu crescătorii de stridii de perle din Mexic, pentru a obține sfaturi despre tehnicile de producție.

„Pinctada radiata a fost semnalată în jurul insulei Sicilia încă din anii 1970. În ultimul deceniu, specia a început să migreze spre nord”, a spus Salvatore Giacobbe, profesor de ecologie la Universitatea din Messina.

Perlele ar putea fi cultivate în Marea Mediterană

Aceasta este cea mai recentă pătrundere a unei specii de apă caldă în Marea Mediterană. Migrația a fost favorizată, bineînțeles de schimbările climatice și încălzirea apelor oceanice.

Potrivit Manuelei Falautano, om de știință la Institutul italian de cercetare și protecție a mediului ISPRA, această tendință a cunoscut „o creștere exponențială” în ultimul deceniu.

Marea Mediterană se încălzește mai repede decât media mărilor lumii, a spus Falautano.

Producția de perle are o cifră de afaceri globală anuală de 11 miliarde de dolari. Crescătorii de stridii italieni vor să eploateze acum această economie și să profite de avantajele sale.

Adriano Genisi, importator de perle de peste 30 de ani, a spus că Radiata poate produce pietre prețioase asemănătoare cu renumitele perle „Akoya” din Japonia, care au un diametru de 5-9 milimetri și o culoare albă cu nuanțe de gri, roz și verde.

Dacă totul merge bine, primele perle ar putea fi recoltate în aproximativ un an, a spus el.

spot_img
Latest news
știri