Oamenii de știință din Islanda plănuiesc să foreze într-o cameră de magmă a unui vulcan. Prin această încercare, ei vor încerca să facă uz de energie curată nelimitată, a raportat miercuri New Scientist, citat de The Energy Year.
Perforarea camerelor de magmă a fost considerată anterior neviabilă. De obicei, acestea se află la câțiva kilometri sub suprafața Pământului și sunt dificil de localizat.
Totuși, echipamentele moderne de foraj sunt capabile să atingă astfel de adâncimi. În 2009, un consorțiu islandez privat-stat, Icelandic Deep Drilling Project, a dat peste o cameră magmatică. Totul a fost descoperit întâmplător ca parte a unui proiect geotermal la caldera Krafla.
Descoperirea a confirmat atât locația unei camere țintă, cât și potențialul de foraj în magmă fără a declanșa o erupție.
Islanda vrea să foreze în camera magmatică a unui vulcan
Acum, echipa lucrează la dezvoltarea echipamentelor de foraj capabile să reziste la temperaturi extrem de ridicate. Cercetătorii intenționează să înceapă forarea în 2026 în apropierea găurii inițiale. Proiectul este cunoscut sub numele de Krafla Magma Testbed (KMT).
După acest puț de testare inițial, este planificat un al doilea puț pentru furnizarea de energie geotermală. Magma oferă o putere termică semnificativ mai mare decât fluidele geotermale tradiționale. Acestea au în medie 250 de grade Celsius. Forajul Krafla a lovit fluide la aproximativ 900 de grade Celsius și a înregistrat presiuni de 500 de ori mai mari decât cele ale atmosferei. Asta echivalează cu un potențial energetic de 10 ori mai mare decât al unei sonde geotermale normale.
Dacă se dovedește viabil, KMT ar putea stimula proiecte geotermale similare în locuri cu activitate vulcanică din întreaga lume.