15.7 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Stare de urgență în Islanda. Un vulcan stă să erupă și ar putea distruge un întreg oraș. Au fost 24.000 de cutremure în ultimele 2 săptămâni | VIDEO

Un vulcan din Islanda stă să erupă și amenință cu distrugerea un oraș aflat în apropiere de capitala Reykjavik.

Un oraș din Islanda, cu 4.000 de locuitori, ar putea fi devastat de erupția unui vulcan, potrivit experților. Grindavik, care este aproape de capitala Reykjavik, ar putea suferi daune grave în câteva ore sau zile, potrivit The Guardian, citat de Science Alert.

„Magma se află acum la o adâncime foarte mică. Ne așteptăm la o erupție în cel mai scurt timp de câteva ore sau câteva zile”, a declarat Vidir Reynisson. El este șeful Protecției Civile și Managementului Situațiilor de Urgență din Islanda.

Anterior, Islanda a declarat stare de urgență. Până acum s-au produs 2.000 de cutremure – 1.000 numai în noaptea de sâmbătă, potrivit Icelandic Met Office. Acestea au lovit sud-vestul peninsulei Reykjanes, semnalând un risc crescut de erupție vulcanică.

Ca răspuns la creșterea activității seismice, Laguna Albastră, renumită pentru spa-urile geotermale și pentru hotelurile de lux din apropiere de Grindavik, a fost închisă ca măsură de precauție.

Departamentul pentru Protecție Civilă și Managementul Situațiilor de Urgență a anunțat starea de urgență. A fost invocată activitatea seismică intensă de la Sundhnjukagigar, la nord de Grindavik.

Animalele sălbatice și domestice din zona de pericol nu vor putea fi salvate din cauza alunecărilor de teren din Reykjanes, conform Departamentului. Zona este momentan închisă traficului uman, până la noi ordine.

Icelandic Met Office (IMO) a avertizat că o erupție ar putea avea loc „în câteva zile”, ceea ce a sporit îngrijorările. În orașul Grindavik, situat la doar 3 kilometri de epicentrul seismic, a fost activat un plan de evacuare.

Zeci de mii de cutremure în ultimele săptămâni. Un vulcan stă să erupă

Două cutremure substanțiale, cu o magnitudine de 5,2 la nord de Grindavik, au fost resimțite până în capitala Reykjavik. Ele au provocat spaimă în rândul populației, dar și pagube. Poliția islandeză a închis un drum către Grindavik, din cauza pagubelor provocate de cutremur.

De la sfârșitul lunii octombrie, peninsula Reykjanes a suferit 24.000 de cutremure. IMO a observat o acumulare de magmă sub pământ la o adâncime de aproximativ 5 kilometri. Astfel, îngrijorările privind o erupție iminentă au crescut semnificativ.

În timp ce IMO sugerează că magma care ajunge la suprafață este mai probabil să dureze câteva zile decât ore, zona potențială de impact este monitorizată îndeaproape. Zona seismică cea mai activă nu este îndreptată spre Grindavik. Cu toate acestea, există măsuri preventive.

După ce au fost latente timp de câteva secole, au existat trei erupții pe peninsula Reykjanes din 2021. Acestea se aflau în locații îndepărtate și nu amenințau infrastructura critică sau zonele populate.

În plus, centrala geotermală Svartsengi, un furnizor cheie de energie electrică și apă pentru 30.000 de locuitori din peninsula Reykjanes, a pus în aplicare planuri de urgență pentru a proteja instalația și forța de muncă în cazul unei erupții.

spot_img
Latest news
știri