Fondul Mondial pentru Natură, (WWF România) a precizat că din Planul pentru climă și energie lipsește foaia de parcurs pentru tranziția energetică, mai ales când vorbim despre înființarea și susținerea comunităților energetice.
Reprezentanții organizației pentru protecția mediului din România au explicat că aceste comunități energetice au ca scop crearea unui sistem energetic descentralizat, curat și axat pe cetățean.
Practic, ele încurajează energia regenerabilă, diminuarea poluării și creșterea economică la nivel local.
Fondul Mondial pentru Natură: ”Provocarea este finanțarea”
”Fără o finanțare consistentă și accesibilă, creșterea comunităților energetice este blocată. Trebuie să spargem această barieră pentru a elibera întregul potențial al inițiativelor de energie curată conduse de cetățeni. Cum putem sparge această barieră? PNIESC trebuie să încorporeze programe de granturi și opțiuni de finanțare pentru a da startul și a susține comunitățile energetice”, au transmis reprezentanții Fondului Mondial pentru Natură.
Oportunități de finanțare din partea UE:
Organizația WWF România a explicat că există diverse surse de finanțare din partea UE care sunt disponibile pentru țara noastră.
Acestea pot alimenta viziunea unor comunități energetice înfloritoare, făcând din tranziția noastră către energia curată o realitate.
WWF România: ”Cerem asigurarea transparenței și a responsabilității în Planul Național Integrat în Domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice”
Organizația insistă pe transparența totală în Planul Național Integrat în Domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice. Consultările pentru PNIESC sunt prelungite până la 15 martie, cu 3 dezbateri publice în februarie-martie.
WWF a trimis recomandări către Ministerul Energiei și Ministerul Mediului, cerând eliminarea investițiilor nesustenabile și promovarea surselor regenerabile.
Obiectivul este alinierea strategiilor energetice și climatice cu un viitor durabil.