Europa s-ar putea confrunta cu situaţii ”catastrofale” în cazul în care nu evaluează riscurile climatice cu care se confruntă, multe dintre acestea aflându-se deja la un nivel critic, avertizează Agenţia Europeană de Mediu (AEM), citată de Wall-Street.ro.
”Căldura extremă, seceta, incendiile de pădure şi inundaţiile cu care ne-am confruntat în ultimii ani în Europa se vor agrava, chiar şi în scenariile optimiste privind încălzirea globală, şi vor afecta condiţiile de viaţă pe întreg continentul”, a scris agenţia într-un comunicat de prezentare a primului său raport privind evaluarea riscurilor climatice în Europa.
Europa se confruntă cu riscuri climatice majore
Studiul identifică 36 de riscuri climatice majore pentru Europa, dintre care 21 necesită acțiune imediată și opt cer un răspuns de urgență.
Printre acestea, se evidențiază riscurile asociate ecosistemelor, mai ales celor marine și costiere.
Raportul arată că efectele combinate ale valurilor de căldură marină, acidificării oceanelor, epuizării oxigenului din mări și a altor factori antropogeni (cum ar fi poluarea și pescuitul) amenință funcționarea ecosistemelor marine.
Agenția Europeană de Mediu subliniază că regiunile cele mai expuse la riscuri sunt sudul Europei
Această zonă este afectată de incendii, penuria de apă și impactul asupra producției agricole și a sănătății.
În egală măsură, zonele costiere și de joasă altitudine se confruntă cu inundații, eroziune și intruziunea apei sărate.
Cu toate acestea, nordul Europei nu este imun la riscuri, după cum arată recentele inundații din Germania sau incendiile de pădure din Suedia.