17.5 C
București
luni, 13 mai, 2024

Cea mai bătrână barză inelată se întoarce, an de an, la cuibul său din România

Pasărea are 21 de ani

Barza cea mai bătrână din România, marcată cu inel, revine an de an la cuibul său din Tarcea, Bihor, transmite publicația Biz Brașov.

Conform informațiilor oferite de Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus, este vorba despre un mascul.

Acesta a fost marcat în urmă cu 21 de ani în satul Andrid din Satu Mare.

De asemenea, localitata a fost denumită Satul European al Berzelor, încă din anul 1997.

O practică des întâlnită printre ornitologi este să ineleze puii de berze, acest lucru permițând ulterior colectarea de date referitoare la migrația acestor păsări

Povestea celei mai bătrâne berze din România începe în 2003. Pe când era încă un pui, masculului i-a fost montat un inel pe piciorul stâng, scrie bihorjust.ro.

În urmă cu 21 de ani, colegul nostru a inelat un pui de barză în satul Andrid, județul Satu Mare (localitatea a primit titlul de Satul European al Berzelor în 1997). După ce a devenit matură, această barză a început să se întoarcă, în fiecare an, în România pentru a-și întemeia o familie. În fiecare primăvară, masculul ocupă cuibul din comuna Tarcea, județul Bihor. Așa s-a întâmplat și acum, fiind observat cum, alături de perechea lui, curăța cuibul. Astfel, el este cea mai bătrână barză, inelată vreodată în România”, au explicat reprezentanții ONG-ului Milvus Grup.

Berzele sunt mult mai fidele cuibului decât perechii

Papp Tamaș, ornitolog, a precizat că aceste păsări nu sunt o specie la care perechea se formeză pe viață.

Practic, sunt mai mult fidele cuibului decât perechii.

Ornitolog, despre cea mai bătrână barză din țara noastră: ”Vârsta berzelor nu se poate vedea”

Ornitologul Papp Tamaş a mai explicat că vârsta berzei a fost identificată datorită inelului de la picior.

Vârsta berzelor nu se poate vedea. Ele nu sunt ca oamenii, că ne uităm la faţa cuiva şi ne dăm seama că are 80 de ani. Putem să ne dăm seama numai după inelul berzei”, a mai spus specialistul.

spot_img
Latest news
știri