17.1 C
București
duminică, 12 mai, 2024

Schimbările climatice afectează păsările migratoare, împiedicându-le zborul

Cele mai afectate sunt berzele, pelicanii și păsările de pradă

Păsările migratoare sunt din ce în ce mai afectate de schimbările climatice.

Ornithologul Dr. Peter Yankov de la Societatea Bulgară pentru Protecția Păsărilor a avertizat că fenomenele extreme cauzate de schimbările climatice, precum vânturile puternice, temperaturile ridicate și ploile, au un impact semnificativ asupra migrației păsărilor.

Păsările migratoare precum berzele, pelicanii și păsările de pradă sunt afectate în mod deosebit, având dificultăți în zbor din cauza acestor condiții

Fenomenele extreme, consecinţa ale schimbărilor climatice, vor avea un impact foarte serios asupra migraţiei păsărilor, a transmis ornitologul Dr. Peter Yankov de la Centrul de Conservare a Naturii din cadrul Societăţii Bulgare pentru Protecţia Păsărilor (BSPB).

Acesta a adăugat că vânturile puternice, temperaturile ridicate, valurile bruşte de frig şi ploile împiedică păsările să mai zboare.

Acestea afectează mai ales zborul berzelor, al pelicanilor şi al păsărilor de pradă, transmite publicația Ziare.com.

Practic, foarte multe dintre aceste păsări zboară pasiv, adică planează, folosind curenţii de aer cald, a explicat Yankov.

Schimbările climatice le determină pe berze să rămână în Bulgaria până la sfârşitul lunii septembrie

Ornithologul a dat exemplul vânturilor puternice din ultima vreme de pe coasta Mării Negre, care au împiedicat berzele să zboare spre sud.

Berzele, alături de unele specii de pescăruşi şi de chire, sunt printre primele păsări care părăsesc Bulgaria.

Barza albă începe să zboare la sfârşitul lunii iulie, iar 90-95% din întreaga populaţie de berze pleacă în august.

Foarte puţine berze rămân în Bulgaria până la sfârşitul lunii septembrie. Ruta Burgas spre Africa este folosită de berzele care vin din Germania sau Polonia.

spot_img
Latest news
știri