4.5 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

Există o relație între fumatul zilnic și micșorarea creierului, arată un studiu uriaș

Un nou studiu indică o legătură între fumatul zilnic și pierderea de țesut din substanța cenușie și albă a creierului

Fumatul zilnic de țigări reduce dimensiunea creierului, sugerează un nou studiu efectuat pe peste 28.000 de oameni.

Oamenii de știință descoperiseră deja că fumătorii tind să aibă volumul creierului mai mic, în comparație cu nefumătorii. Nu era clar, însă, dacă fumatul provoacă micșorarea creierului, sau dacă persoanele care au un creier mai mic sunt mai predispuse să înceapă să fumeze. 

Cercetătorii furnizează, acum, dovezi puternice că fumatul micșorează cauzal creierul, într-un nou raport

Acesta a fost postat, pe 28 aprilie, în baza de date preprintare medRxiv. El așteaptă să fie revizuit de către alți specialiști în domeniu.

„Acesta este un studiu foarte important”, a declarat Dajiang Liu, care studiază genetica riscului de fumat la Penn State College of Medicine, și nu a fost implicat în studiu, pentru Live Science. „Studiul a fost condus cu rigurozitate, iar rezultatul este important din perspectiva sănătății publice.”

Oamenii de știință au analizat date imagistice ale creierului deținute de U.K. Biobank, un depozit masiv de date genetice și de sănătate din Marea Britanie. Pe lângă scanările creierului, echipa a analizat obiceiurile de fumat auto-raportate ale participanților, așa cum au fost ele colectate în sondaje. 

Participanții au efectuat aceste sondaje de două ori:  o dată între 2006 și 2010, și din nou între 2012 și 2013. În a doua fereastră de timp, creierul participanților a fost, de asemenea, fotografiat folosind imagistica prin rezonanță magnetică (RMN).

Oamenii de știință au descoperit că, în comparație cu oamenii care nu au fumat niciodată zilnic, participanții care au fumat zilnic la un moment dat înainte de a li se face imaginea creierului aveau volume ale creierului cu 0,4 inchi cubi (7,1 centimetri cubi) mai mici, în medie

Această diferență în volumul creierului a inclus o scădere de 0,3 inchi cubi (5,5 cc) a substanței cenușii a creierului, cea care conține corpurile voluminoase ale celulelor creierului sau neuronii. Fumatul zilnic la un moment dat în trecut a fost, de asemenea, legat de o scădere de 0,1 inci cubi (1,6 cc) a substanței albe a creierului, care include firele lungi izolate care conectează neuronii între ei.

În continuare, cercetătorii au descoperit că, printre fumătorii de zi cu zi din trecut, participanții care au fumat mai intens au arătat diferențe și mai mari în volumul materiei cenușii. Fiecare „an de pachet” suplimentar fumat – o măsură echivalentă cu fumatul unui pachet pe zi timp de un an – a fost legat de o scădere de aproximativ 0,01 inci cubi (0,15 cc) a volumului de materie cenușie, în medie. Această relație „doză-răspuns” susține ideea că fumatul reduce cauzal volumul creierului, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

În schimb, cât de mult au fumat oamenii nu a avut un impact semnificativ asupra volumului de substanță albă.

Foto: Unsplash

Analize ulterioare au arătat că persoanele care s-au lăsat de fumat mai mult timp aveau ceva mai multă materie cenușie în creier, în comparație cu cei care s-au lăsat mai recent

Acest lucru sugerează că renunțarea la fumat poate inversa ușor scăderea volumului creierului. De exemplu, renunțarea la fumat cu un an suplimentar mai devreme a fost legată de o creștere suplimentară de 0,005 inchi cubi (0,09 cc) a volumului de materie cenușie în rândul fumătorilor zilnici din trecut.

Oamenii de știință au examinat, de asemenea, datele genetice ale participanților,  pentru a vedea dacă variantele de gene care influențează riscul de fumat ar putea fi legate de diferențele în volumul materiei cenușii. Ei au descoperit că persoanele cu un risc genetic mai mare aveau mai multe șanse să fi fumat în trecut. Nu a fost determinată o legătură între genetica lor, însă, și volumul materiei cenușii. În schimb, o istorie a fumatului zilnic a fost strâns legată de volumul materiei cenușii, susținând ideea că fumatul determină schimbările.

Deoarece micșorarea creierului a fost asociată cu boli neurologice, cum ar fi boala Alzheimer, stabilirea unei legături cauzale între fumat și scăderea volumului creierului ne ajută să înțelegem dacă fumatul conduce direct aceste boli prin acest mecanism, a scris Liu

Experimente suplimentare vor ajuta la confirmarea relației cauzale dintre fumat și dimensiunea creierului, și eficacitatea medicamentelor care ar putea ajuta la prevenirea pierderii de țesut cerebral, a adăugat el.

spot_img
Latest news
știri