21.5 C
București
luni, 20 mai, 2024

Cel mai activ vulcan din Filipine a început sa erupă la 5 ani de la ultima activitate înregistrată

Autoritățile din Filipine au început deja să mute animalele din calea vulcanului. Oamenii care stau în zonă încă nu s-au evacuat, încă.

Cel mai activ vulcan din Filipine a început să arunce lavă duminică. Mii de oameni au intrat în alertă sporită din cauza posibilității unei explozii violente. Care i-ar forța să evacueze brusc din casele lor. Peste 12.000 de săteni și-au părăsit casele până acum în urma evacuărilor obligatorii din comunitățile agricole. Pe o rază de 6 km de craterul vulcanului Mayon din nord-estul provinciei Albay. Evacuările au început după ce vulcanul a început să dea semne de neliniște reînnoită săptămâna trecută. Autoritățile au avertizat că alte mii de oameni au rămas în zona de pericol permanent de sub Mayon.

Zona din jurul vulcanului poate fi extinsă

Directorul Institutului Filipinez de Vulcanologie și Seismologie a spus că zona cu risc ridicat din jurul Mayon ar putea fi extinsă. În cazul în care erupția devine violentă. Zona de pericol extinsă ar trebui să fie pregătită pentru a evacua în adăposturi de urgență. Albay a fost plasat vineri în stare de urgență pentru a permite distribuirea mai rapidă a oricăror fonduri de ajutor. În caz de dezastru în cazul unei erupții majore. O atracție turistică cheie, Mayon este unul dintre cei 24 de vulcani activi ai țării. Ultima erupție a erupt violent în 2018, strămutând zeci de mii de săteni. Duminică, autoritățile și sătenii au început, de asemenea, să mute un număr mare de animale. Evacuările de vite subliniază dilema guvernului în a face față amenințărilor de la vulcanii activi ai arhipelagului întins.

20 de taifunuri lovesc anual insula

Situate în așa-numitul „cerc de foc” al Pacificului, Filipe este lovită de 20 de taifunuri și furtuni pe an. Este o regiune predispusă la cutremure și erupții vulcanice. Practic acest lucru națiunea din sud-estul Asiei este una dintre cele mai predispuse la dezastre din lume. În 1814, erupția lui Mayon a îngropat sate întregi și se pare că a provocat moartea a peste 1.000 de oameni. Dar mulți dintre oamenii au acceptat furia sporadică a vulcanului ca parte a vieții lor. Un rezident a declarat pentru Associated Press că multe afaceri din provincie s-au îmbogățit. Datorită diverselor activități turistice care au apărut din Mayon, inclusiv tururi de vizitare a vulcanului. „Nu ne este frică de asta”, a spus bărbatul de 76 de ani. „Am învățat să trăim cu ea.”

spot_img
Latest news
știri