5.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Organismul ONU care monitorizează energia atomică este cu cu ochii pe Zaporojie

ONU vrea permisiunea de a merge la Zaporojie pentru a se asigura că centrala nu are de suferit după ce barajul de pe Nipru a fost distrus.

Organismul care monitorizează energia atomică din cadrul ONU spune că are nevoie de acces la centrala de la Zaporojie. Pentru a verifica „o discrepanță semnificativă” în datele privind nivelul apei la barajul Kakhovka. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat că măsurătorile au arătat că nivelul apei din baraj a fost stabil. Pentru aproximativ o zi în weekend. „Cu toate acestea, se pare că înălțimea continuă să scadă în altă parte a rezervorului imens. Provocând o posibilă diferență de aproximativ doi metri”, a spus Grossi într-un comunicat. „Înălțimea nivelului apei este un parametru cheie pentru funcționarea continuă a pompelor de apă.”

Discrepanțe la măsurătorile de apă de la reactoarele nucleare

Apa din rezervor este folosită pentru răcirea celor șase reactoare ale instalației și pentru depozitarea combustibilului uzat, a spus AIEA. „Este posibil ca această discrepanță în nivelurile măsurate să fie cauzată de un corp izolat de apă. Separat de corpul mai mare al rezervorului”, a spus Grossi în declarație. „Dar vom putea ști doar când vom avea acces la centrala termică.” Grossi a spus că termocentrala „joacă un rol cheie pentru siguranța și securitatea centralei nucleare aflate la câțiva kilometri distanță”. De aici și necesitatea accesului și a evaluării independente. Agenția a spus mai devreme că centrala are acces la alte surse de apă pentru răcire, dar trebuie văzut care este situația.

Anchetă internațională pentru depistarea celor care au distrus barajul

La acest moment se face deja o anchetă internațională cu privire la distrugerea barajului. „Reprezentanții Curții Penale Internaționale au vizitat regiunea Kherson în ultimele zile”, a spus Zelenskiy. Președintele a spus că echipele de salvare ucrainene au evacuat aproximativ 4.000 de locuitori. Barajul Khakhovka ar fi fost aruncat în aer de forțele ruse. Asta pentru a împiedica avansarea trupelor ucrainene în regiunea de sud a Hersonului. A declarat duminică adjunctul ministrului apărării Hanna Maliar. Ucraina a acuzat forțele ruse că au aruncat în aer barajul din interiorul hidrocentralei asociate. Situl a fost sub ocupație rusă încă din primele săptămâni ale invaziei Rusiei din februarie anul trecut. Moscova dă vina pe Ucraina pentru distrugerea barajului. Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă că bombardează civili în timp ce se desfășoară eforturile de salvare.

spot_img
Latest news
știri