14.9 C
București
joi, 16 mai, 2024

Consecințele distrugerii barajului de pe Nipru vor fi dezastruoase pe termen lung

Mai mulți cercetători spun că dezastrul din Ucraina va însemna pe termen lung o catastrofă care trebuie manegeriată din timp

Specialiștii consultați de nature.com spun că pe termen lung, consecințele distrugerii barajului Kakhova vor fi dezatruoase. Înainte de breșă, rezervorul Kakhovka deținea peste 19 kilometri cubi de apă. „Acum, au mai rămas doar 11 kilometri cubi de apă”, a declarat Oleksandr Krasnolutskyi, ministrul adjunct al mediului. Rezervorul asigură apă potabilă pentru peste 700.000 de oameni din sudul Ucrainei. Orașele de pe râul Nipru, inclusiv Herson, Nikopol, Marhanets și Pokrov, sunt lipsite de aprovizionare cu apă, potrivit Națiunilor Unite. Ba mai mult vor exista probleme cu agricultura. Pe măsură ce nivelul apei din rezervor scade, nu va fi suficientă apă pentru canalele de irigare.

Culturile vor fi afectate, iar îngrășămintele ajung în râu

„Deci ar putea afecta culturile atât în ​​aval, cât și în amonte”, a explicat un specialist din Marea Britanie. Inundațiile au inundat zeci de mii de hectare de ferme și terenuri arabile, potrivit Ministerului Mediului din Ucraina. „Nu vom putea cultiva plante agricole pe acest sol pentru mulți ani înainte”, a spus Krasnolutskyi. Falconer adaugă că inundațiile ar putea spăla în râu îngrășămintele. Acolo ar putea perturba ecosistemele acvatice. „Aproape 160.000 de animale și 20.000 de păsări sunt amenințate din cauza catastrofei”, a spus Krasnolutskyi.

Cât de periculos este pentru centrala nucleară de la Zaporojie

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie, este situată la aproximativ 150 de kilometri în amonte de barajul Kakhovka. Reactoarele centralei au fost închise de mai bine de 8 luni. Dar are nevoie de apă pentru răcire pentru a gestiona căldura reziduală de degradare a celor șase reactoare. Și continuă să pompeze apă de răcire din rezervor, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Dacă nivelul apei din rezervorul Kakhovka scade prea jos pentru a furniza apă de răcire, Zaporizhzia poate trece la surse alternative de apă. Există, de asemenea, două turnuri de răcire care pot fi folosite pentru răcire.

150 de tone de ulei de mașină a ajuns în Nipru

 Poate mai îngrijorătoare este potențiala dispersie a toxinelor. Peste 150 de tone de ulei de mașini de la hidrocentrala Kahovka, care se află pe baraj, s-au vărsat în râul Nipru, potrivit ministerului mediului. Apa de inundație a transportat și gunoiul, împreună cu deșeurile de construcții și canalizarea, în bazinul hidrografic Nipru, potrivit Krasnolutskyi, unde ar putea contamina rezervele de apă potabilă.

spot_img
Latest news
știri