20.8 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Este oficial! Nord Stream a fost atacat cu explozibili plantați de scafandrii

Germania a transmis Organizației Națiunilor Unite că s-au găsit urme de explozibili submarin. Și că cel mai probabil acesta a fost folosit pentru a sabota conducta.

Germania a găsit urme de explozibili submarin în probe prelevate de pe un iaht. Despre acesta se suspectează că „ar fi putut fi folosit pentru transportul explozibilor”. Aceștia ar fi fost folosiți pentru a arunca în aer gazoductele Nord Stream. A declarat Consiliul de Securitate al ONU într-o scrisoare cu Suedia și Danemarca. O serie de explozii inexplicabile au lovit conductele Nord Stream 1 și 2 care leagă Rusia și Germania sub Marea Baltică. Totul s-a întâmplat în septembrie anul trecut, în zonele economice exclusive ale Germaniei, Suediei și Danemarcei. Cele trei țări desfășoară investigații separate și au trimis o actualizare.

Investigațiile sunt complexe

Niciuna dintre investigații nu a fost încheiată și, la acest moment, încă nu se poate spune când vor fi încheiate. Natura actelor de sabotaj este fără precedent, iar investigațiile sunt complexe”. Au scris cele trei țări într-o scrisoare comună, care includea o actualizare a fiecărei anchete. Astfel, Germania a investigat „închirierea suspectă a unui iaht cu vele”. S-a făcut închirierea prin „ascunde identitatea navlositorului adevărat”. Germania încă investighează cursul precis al bărcii. „Se bănuiește că barca în cauză ar fi putut fi folosită pentru a transporta explozibili care au fost folosiți la conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2”. Se arată în scrisoarea anchetei Germaniei. „În probele prelevate din barcă în timpul anchetei au fost găsite urme de explozibili submarin”.

Scafandri instruiți pentru a pune explozibili

Potrivit evaluărilor experților, este posibil ca scafandri instruiți să fi atașat explozibili în punctele în care s-au produs avarii. La cele două gazoducte, Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care sunt așezate pe fundul mării. La o adâncime de aproximativ 70 până la 80 de metri”, susține partea germană. Moscova a spus că Occidentul a fost în spatele exploziilor. Guvernele occidentale au negat implicarea, la fel ca și Ucraina în plantarea de explozibili. Rusia nu a reușit în martie să determine Consiliul de Securitate al ONU să solicite o anchetă independentă. „În acest moment, nu este posibil să se stabilească în mod fiabil identitatea făptuitorilor. Și motivele acestora de a planta explozibili”, se arată în scrisoarea anchetei Germaniei.

Latest news
știri