15.2 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

Se reface prima sursă de apă potabilă a Bucureștiului. Va alimenta un centru de kinetoterapie

Apă vindecătoare pentru pacienții cu Sindrom Down și Autism. i va alimenta centrul de kinetoterapie destinat bolnavilor cu Sindrom Down și autism

În mijlocul Capitalei se află prima sursă de apă potabilă din București, sau “visteria apelor”, cum i se mai spune printre cunoscători.La origini, aceasta reprezenta un rezervor în care se aduna toată apă de ploaie, care apoi alimenta o cișmea pentru casa domnească, o alta, pentru oamenii din mahala și o fântână țâșnitoare.

Locul acesta se află în incinta Bisericii Mavrogheni din București, ctitorie a primului domnitor fanariot Nicolae Mavrogheni. Arhitecții care au înființat prima școală verde din România „se ocupă acum de reconfigurarea incintei lăcașului de cult, a cărui apă terapeutică va fi adusă de la 200 m adâncime și va alimenta centrul de kinetoterapie destinat bolnavilor cu Sindrom Down și autism, a declarat,  pentru stireaverde.ro, arh. Ana Maria Goilav, cea care se ocupă de proiect.

Centrul Medical Biserica Mavrogheni(sursa foto site)

Aici va fi o fântână-altar de utilitate publică

Practic, e vorba despre o fântână-altar de utilitate publică și este un dar al parohiei pentru comunitate. Va avea un ochi în centrul acoperișului care va capta lumina la interior. Va avea o deschidere către cer, lumina se va reflecta în oglinda apei în care se vor aprinde lumânările”, a mai spus aceasta.

Macheta Bisericii Mavrogheni,
realizata de arh. Ana Maria Goilav

Așa cum domnitorul Mavrogheni a iubit oamenii Bucureștiului și le-a ridicat un spital, pe care-l cunoaștem astăzi sub numele de „Filantropia”, așa și predecesorii săi au creat acest ansamblu care va avea un bazin pentru kinetoterapie cu apă la demisol, așa cum aveau baptisteriile paleocreștine, simbol al apelor vindecătoare, un parter și două etaje, întinse pe 925 mp.

Citește și: Apă de calitate, drept fundamental al omului. De ce România ar putea urma exemplul Marii Britanii

Latest news
știri