sursă foto: The Sun

Angajații Agenției de Mediu din Marea Britanie amenință cu greva, în următoarele săptămâni, reiese dintr-o informare publică a membrilor de sindicat din  din Marea Britanie. Nemulțumirile acestora se îndreaptă către guvernanții care au uitat de mărirea salariilor, în raport cu fișa postului.

Salarizarea a rămas în urmă cu câțiva ani, față de costurile anului în curs. Aceștia spun că nu vor mai presta nicio activitate care depășește fișa postului, rezumându-se să asigure doar activitățile de bază, așa cum s-au angajat prin contract. Sindicaliștii vor negocia cu guvernul creșterea salariilor, care au tot fost reduse în timp, făcând astfel ca mulți angajați valoroși să plece din sistem în căutarea unor slujbe mai bine remunerate.

Activitatea pe care aceștia o desfășoară pune presiuni suplimentare asupra personalului, mai ales în contextul mondial actual al amplificării acțiunilor de mediu pentru combaterea poluării. Sindicaliștii acestora mai avertizează că, în cazul în care angajații se decid să întrerupă munca, vină este numai a guvernanților, având în vedere că salarizarea agenției este făcută de către stat.

Sursă foto: www.unison.org.uk

Agenția de Mediu din Marea Britanie, decisă să sisteze activitatea

În perioada Sărbătorilor, au mai fost anunțate greve și de către angajații aeroporturilor din Marea Britanie, în urma cărora cer măriri de 10% la salariu și siguranță la locul de muncă. Proteste pregătesc și angajații transportului public din Regatul Unit. La sfârșitul acestui an, s-au mai anunțat greve în Franța, Portugalia, Spania și Belgia. 

Și în România, în domeniul gestionării deșeurilor, există nemulțumiri salariale. Spre exemplu, angajații necalificați ai firmelor de salubritate susțin că este aproape imposibil să trăiești cu 1700 de lei, în contextul actual. În luna noiembrie, angajații de la salubritate au protestat din cauza salariilor mici și pentru câteva zile chiar au sistat activitatea, lăsând gunoiulpe străzi, neridicat.

 Din luna aprilie 2023, salariul minim pe economie a crescut de la 9,50 de lire pe oră la 10,42 de lire pe oră pentru cei cu vârsta de peste 23 de ani.

Pragul salarial pentru plata ratei maxime de impozitare va scădea, de asemenea, de la 150.000 de lire salariu anual la 125.140 de lire pe an.

Economia Marii Britanii a avut mult de suferit din cauza războiului Rusia-Ucraina, a pandemiei de Covid și după ieșirea țării din Uniunea Europeană(Brexit)