-3 C
București
luni, 20 ianuarie, 2025

Cercetătorii au inventat o modalitate nouă de a refrigera mâncarea, mult mai prietenoasă cu mediul decât actualii agenți frigorifici

Cercetătorii au inventat o modalitate cu totul nouă de a refrigera mâncarea, aceasta fiind mult mai prietenoasă cu mediul decât actualii agenți frigorifici, conform Science Alert.

Sistemele de refrigerare tipice elimină căldura dintr-un spațiu printr-un gaz care se răcește pe măsură ce se extinde. Oricât de eficient este acest proces, unele dintre gazele folosite sunt, de asemenea, deosebit de neprietenoase cu mediul.

Prin noua metodă de a refrigera mâncarea, dezvoltată de cercetătorii de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley și de la Universitatea Berkeley din California, SUA, aceștia au încercat să profite de modul în care energia este stocată sau eliberată atunci când un material își schimbă faza, ca de exemplu atunci când gheața se transformă în apă.

O modalitate cu totul nouă de a refrigera mâncarea

O modalitate de a forța gheața să se topească fără a fi nevoie căldură este adăugarea unor particule încărcate sau ioni. Punerea de sare pe drumuri pentru a preveni formarea gheții este un exemplu comun al acestui lucru.

Ciclul ionocaloric dezvoltat de cercetători folosește și sare pentru a schimba faza unui fluid și pentru a răci împrejurimile acestuia.

„Avem o problemă nerezolvată cu agenții frigorifici”, a spus inginerul mecanic Drew Lilley, de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley din California.

„Nimeni nu a dezvoltat cu succes o soluție alternativă care să răcească lucrurile, să funcționeze eficient, să fie sigură și să nu dăuneze mediului. Credem că ciclul ionocaloric are potențialul de a îndeplini toate aceste obiective dacă este realizat în mod corespunzător”, a adăugat el.

Cercetătorii au modelat teoria ciclului ionocaloric pentru a arăta cum ar putea să concureze sau chiar să îmbunătățească eficiența agenților frigorifici utilizați astăzi. Astfel, un curent care trece prin sistem ar muta ionii din acesta, schimbând punctul de topire al materialului pentru a schimba temperatura.

Echipa a efectuat, de asemenea, experimente folosind o sare făcută cu iod și sodiu, pentru a topi carbonatul de etilenă. Acest solvent organic comun este folosit și în bateriile litiu-ion și este produs folosind dioxid de carbon ca intrare. Acest lucru ar putea face ca sistemul să aibă un potențial de încălzire globală (GWP) negativ.

Cercetătorii sunt extrem de încrezători

O schimbare de temperatură de 25 de grade Celsius (45 de grade Fahrenheit) a fost măsurată prin aplicarea a mai puțin de un singur volt de încărcare în experiment, un rezultat care depășește ceea ce alte tehnologii calorice au reușit să obțină până acum.

„Există trei lucruri pe care încercăm să le echilibrăm: GWP-ul agentului frigorific, eficiența energetică și costul echipamentului în sine”, a mai spus inginerul mecanic Ravi Prasher, de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley.

„De la prima încercare, datele noastre par foarte promițătoare în toate aceste trei aspecte”, a adăugat el.

Sistemele de compresie a vaporilor utilizate în prezent în procesele de refrigerare se bazează pe gaze care au un GWP ridicat, cum ar fi diferite hidrofluorocarburi (HFC). Țările care au semnat Amendamentul de la Kigali s-au angajat să reducă producția și consumul de HFC cu cel puțin 80% în următorii 25 de ani, iar răcirea ionocalorică ar putea juca un rol major în acest sens.

spot_img
Latest news
știri