Programul Rabla Clasic vine cu vești bune pentru cei care vor să-și achiziționeze o mașină nouă anul acesta, conform Știrile PROTV.
Astfel, în acest an, prima de casare pentru achiziționarea unui nou autovehicul pe benzină sau motorină va ajunge la 6.900 de lei. În plus, pentru achiziționarea a două mașini, valoarea primei este de 10.350 de lei.
Programul Rabla Clasic vine și cu bonusuri de încă 1.500 de lei pentru fiecare autoturism mai vechi de 15 ani, un eco bonus de 1.500 de lei pentru emisii și un alt eco bonus pentru vehicule cu sistem GPL.
Prin urmare, ajutorul de care pot beneficia cumpărătorii poate depăși suma de 16.000 de lei.
Programul Rabla Clasic. Pașii de urmat ai cumpărătorilor
Primul lucru pe care trebuie să îl facă un potențial cumpărător de mașină este să ia legătura cu un dealer auto, căruia să-i comunice că vrea să se înscrie la Programul Rabla Clasic.
Înscrierea în Programul Rabla 2023 are loc electronic direct în aplicația PSIPAN și se face de către reprezentantul auto de la care se cumpără mașina.
Cei care achiziționează mașina trebuie să prezinte dealerului auto următoarele documente:
- actul de identitate, original și copie, atât pentru beneficiar cât și pentru proprietarul rablei;
- certificatul de înmatriculare al mașinii vechi sau certificatele mașinilor vechi;
- cartea de identitate a rablei, respectiv cărțile de identitate ale rablelor, după caz;
- certificat de atestare fiscală emis de către direcțiile de taxe. De asemenea, impozite locale din care să rezulte faptul că persona care vrea să cumpere mașina nu are datorii;
- declarație pe propria răspundere a proprietarului rablei și declarația pe propria răspundere prin care se obligă să achiziționeze autovehiculul nou;
Ulterior, dealerul auto verifică documentele și îi eliberează cumpărătrorului nota de înscriere, cu o valabilitate de 300 de zile de la data emiterii.
Pasul următor este ca acesta să se prezinte la un centru autorizat Remat cu vehiculul/vehiculele pentru casare.
De acolo, cumpărătorul va primi unul sau două certificate care să ateste distrugerea mașinii/mașinilor. În plus, acesta are obligația să radieze mașina veche la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Odată obținut certificatul de distrugere, aceste îi este dus dealerului auto.
După ce s-au îndeplinit toate condițiile, cumpărătorul poate face achiziția autovehiculului, în termenul de valabilitate a notei de înscriere.