Foto - Stireaverde.ro

Când vine vorba de iluminat eco, administrațiile din România au fost, până de curând, mult în urma altor țări din Uniunea Europeană. Inițiativele au început să apară, însă, după criza energetică declanșată în ultimii ani.

Iluminarea cu lămpi cu led nu are nevoie de filament cu gaz și nici nu emite căldură. În plus, această tehnologie are un consum redus de energie și o durată de viață mult mai lungă decât iluminatul clasic.

De asemenea, poluarea luminoasă este la rândul ei redusă, iar dacă sistemul este bine gândit, întreaga lumină este direcționată spre locul de necesitate și nu se pierde în aer.

Astronomii amatori semnalează de ani buni această problemă, a risipei de lumină, inclusiv cea provenită din iluminatul stradal, care se pierde în atmosferă și periclitează condițiile de observare a cerului.

Iluminat eco în două parcuri din Sectorul 3

În ultimele luni, în două parcuri din Sectorul 3 al Capitalei au fost instalate lămpi ecologice, prietenoase cu mediul, care au un design plăcut și direcționează întreaga cantitate de lumină către sol, acolo unde omul are cea mai mare nevoie.

Potrivit site-ului Primăriei Sectorului 3, în parcurile Gheorghe Petrașcu și Titănel a fost refăcut iluminatul public și au fost montate camere de supraveghere.

În cazul Parcului au fost montați 140 de stâlpi de iluminat, care asigură o acoperire completă și au un consum mic de energie.

Primarul Robert Negoiță spune că decizia a fost luată și ca urmare a scumpirii curentului electric:

„Primăria Sectorului 3 nu poate fi indiferentă la scumpirea substanțială a curentului electric din ultimul an.

De aceea, am considerat oportun să modernizăm iluminatul public din parcurile din Sectorul 3 și acolo unde avem becurile clasice mari consumatoare de electricitate să le înlocuim cu iluminat performant și economic bazat pe led“, a declarat Robert Negoiță, primarul Sectorului 3.

Imaginile de mai jos evidențiază randamentul pe care noua rețea de iluminat îl are, designul discret și modul în care energia produsă este distribuită exact acolo unde trebuie.