Regulamentul UE conceput pentru a inversa cantitățile tot mai mari de deșeuri generate în Europa, va provoca fricțiuni pe măsură ce factorii de decizie din Parlamentul European și din țările UE își exprimă poziția. Punerea în aplicare a sistemelor de colectare a deșeurilor este o condiție prealabilă pentru a ajunge la o economie circulară. Dar, în timp ce anumite articole, cum ar fi sticlele de sticlă sau de plastic, sunt susținute de măsuri specifice de colectare, cum ar fi schemele de returnare a depozitului, celelalte ambalaje rămân nereglementate. Propunerea Comisiei este „nedreptă”, a declarat Annick Carpentier de la Alianța pentru Cutiile de Băuturi și Mediu (ACE), care solicită o țintă de colectare separată pentru ambalajele pe bază de hârtie.
Ambalajele, marea problemă a reciclării selective
Într-adevăr, unele ambalaje pot fi interzise de pe piața UE dacă nu sunt reciclate la scară până în 2035, conform reformei propuse de Comisie. Dar colectarea – un element vital pentru a crește reciclarea – rămâne în mâinile țărilor UE. „Știm cu toții că, colectarea este blocajul și știm cu toții că responsabilitatea extinsă a producătorului a fost în vigoare de ani și ani și ani și totuși, în unele țări, colectarea este foarte scăzută pentru unele ambalaje”, a spus ea pentru EURACTIV. Organizațiile de mediu, precum Biroul European de Mediu (EEB) și Zero Waste Europe, au declarat că vor fi deschise la obiective de colectare separată. „Cu toate acestea, ar trebui să fie, desigur, însoțit de un design puternic pentru cerințele de reciclare, care să asigure operatorii economici vor îmbunătăți în mod eficient reciclabilitatea produselor lor”, a adăugat Larissa Copello de la Zero Waste Europe. În mod similar, Delara Burkhardt, un parlamentar socialist în Parlamentul European care lucrează la dosar, a declarat că ideea merită explorată, dar nu ar trebui folosită pentru a minimiza necesitatea unor criterii stricte de reciclare.
Dispute aprinse pe reutilizare și reciclare
Cu toate acestea, Comisia Europeană a respins introducerea unor obiective de colectare separată pentru diferite tipuri de ambalaje. „Noi credem că nu puteți strânge șuruburile și mai mult când, evident, situația este deja problematică”, a declarat Aurel Ciobanu-Dordea, director pentru economie circulară la direcția de mediu a Comisie. Ca răspuns, parlamentarul Nils Torvalds a glumit: „Nu poți strânge șuruburile prea tare. Ei bine, poți fi înșelat de o abordare proastă.” În timp ce Ciobanu-Dordea a recunoscut riscul ca produsele să poată fi interzise dacă nu îndeplinesc obiectivele de reciclare, el a spus că va avea timp ca industria să se adapteze și să preia soluțiile prevăzute în noua lege. Propunerea poate deveni, de asemenea, un remorcher între cei care doresc ambiție în ceea ce privește reutilizarea și cei care susțin că reciclarea poate fi uneori mai benefică pentru mediu.