Un robot autonom este folosit pentru a elimina, cu ajutorul luminii UV-C, ciupercile și mucegaiul din vița de vie, transmite publicația Electrek, citată de G4 Media.
ICARO X4 reprezintă o soluție inovatoare înlocuind stropirea cu substanțe adesea neprietenoase cu mediul înconjurător.
Acest robot, elaborat de către firma italiană Maschio Gaspardo, operează fără intervenția umană, evaluând independent momentul optim pentru tratamentul viței de vie, ținând cont de variabile precum umiditatea și temperatura ambientului.
Echipat cu o stație meteo proprie și algoritmi adaptați, robotul autonom poate ajusta acțiunile sale conform condițiilor de mediu
O caracteristică distinctivă a robotului o reprezintă cele două „aripi” mari, pliabile, echipate cu panouri ce emit radiații UV-C.
Acestea sunt poziționate la mică distanță de frunzele viței de vie în timpul funcționării. Numele „ICARO” își găsește inspirația în mitologia greacă, de la Icarus/Icar, personajul care a folosit aripi din ceară pentru a scăpa din labirint.
Potrivit sursei citate, lumina UV poate distruge virusurile și bacteriile, inclusiv Sars-CoV-2. Lămpile folosite de dispozitivele de dezinfecție și igienizare sunt calibrate pentru a emite lumină cu o lungime de undă scurtă (între 200 și 280 nm).
Denumită și UV-C, aceasta este cea mai dăunătoare lumină ultravioletă. Radiația aceasta reacționează și cu aerul din jur, generând ozon, un gaz cu puternic efect oxidant.
Producătorul a transmis că fiecare robot poate acoperi 15 hectare de viță de vie și poate reduce consumul de fungicide cu până la 70%.
Vehiculul folosește motoare electrice, alimentate de baterii. Poate fi echipat și cu un motor diesel, care îi extinde semnificativ autonomia, până la 72 de ore consecutive.
Roboți similari sunt utilizați și pentru igienizarea interiorului avioanelor comerciale, mai adaugă sursa citată.
Modelul Honeywell UV Cabin System poate curăța un avion de dimensiuni medii în doar 10 minute, la un cost de câțiva dolari.