12.4 C
București
marți, 21 mai, 2024

Simbolul Revelionului, în pericol. Strugurii pentru șampanie ar putea să dispară din cauza schimbărilor climatice

Din cauza schimbărilor climatice, șampania ar putea să dispară. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

Pe măsură ce noul an se apropie, s-ar putea să vă gândiți să cumpărați o sticlă de șampanie. Pe viitor, aceasta este amenințată de criz climatică, potrivit unor noi date, scrie CNN.

Cei trei struguri folosiți în aproape toată tipurile de șampanie — chardonnay, pinot noir și pinot meunier — sunt printre sutele pe cale de dispariție. Acest lucru a fost dezvăluit de startup-ul ClimateAi din Silicon Valley. Criza climatică se amplifică și modifică modelele meteorologice în unele dintre cele mai cunoscute regiuni viticole din lume. E vorba inclusiv de regiunea Champagne din nordul Franței.

Până în 2050, aceste soiuri populare de struguri ar putea înceta să mai existe, spune ClimateAi. Folosind sute de modele climatice globale, date satelitare și date de teren, cercetătorii ClimateAi sunt capabili să prezică viitorul strugurilor folosiți pentru a face șampanie și vin spumant în întreaga lume.

Un studiu publicat în 2020 a avertizat că numărul regiunilor care produc în prezent struguri de vin se va micșora cu mai mult de jumătate dacă temperaturile globale vor crește cu 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Lumea va depăși acest prag în acest secol dacă nu se fac în curând reduceri mai profunde și susținute ale poluării cu carbon, potrivit Programului ONU pentru Mediu. La 4 grade de încălzire, până la 85% din aceste terenuri nu ar mai fi viabile.

„Dacă ne gândim în mod special la șampanie, este o băutură foarte unică”, a spus Will Kletter. El este vicepreședinte pentru operațiuni și strategie la ClimateAi.

„Este nevoie de zile calde și însorite pentru o aromă robustă și nopți răcoroase pentru a construi acea aciditate, care îi conferă acel tip de gust crocant și răcoritor pe care îl iubim.”, a adăugat el.

„Dar pe măsură ce clima se încălzește, acele zile calde și însorite pot deveni puțin prea calde. Nopțile răcoroase dispar.”, a mai spus el.

Cea mai scăzută producție de vin din ultimii 60 de ani

Producția globală de vin în 2023 a fost la cel mai scăzut nivel din ultimii 60 de ani. O mare parte din acest declin s-a datorat fenomenelor meteorologice extreme, dintre care multe au fost agravate de schimbările climatice, potrivit unui raport anual al producției de vin al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), publicat în noiembrie. Italia a scăzut din poziția de lider mondial în producția de vin din cauza mai multor fenomene meteorologice nefavorabile. E vorba inclusiv de ploi atipice și inundații, furtuni cu grindină și secetă.

„Aceasta este o problemă”, a spus Kletter pentru CNN. „Asta înseamnă un vin mai scump, sau poate că vinul care este produs nu este de aceeași calitate și poate că nici măcar nu poți accesa unele dintre vinurile pe care obișnuiești să le savurezi. Și aceasta este o problemă cu care ne confruntăm astăzi.”, a adăugat el.

În ritmul în care planeta se încălzește, Kletter a spus că viticultorii trebuie să înceapă să învețe cum să se adapteze. Eventual, să caute locații viabile mai răcoroase la nord – pentru a menține industria în viață și în creștere.

În regiunea Champagne din Franța, viticultorii din 2021 au înregistrat cea mai mică recoltă din 1957 din cauza fenomenelor meteorologice extreme, de la căldură extremă la îngheț timpuriu, precum și ploi abundente, potrivit unui raport Reuters. Acest lucru a costat Franța un total de aproximativ 2 miliarde de dolari în vânzări, potrivit raportului.

Dar Franța a avut un an de producție decent în 2023, producând bine în nord, inclusiv în Champagne.

Cum se adaptează cramele pentru producerea de vin și șampanie

Dave și Lois Cho s-au mutat din California în Valea Willamette din Oregon pentru a înființa o vinărie în 2020. În acel an, vestul Statelor Unite s-a confruntat cu o secetă istorică. Aceasta a declanșat o lipsă de apă fără precedent și incendii care au afectat terenurile

„Schimbarea climatică a fost cu siguranță un factor”, a spus Lois pentru CNN. Cei doi, care au fondat CHO Wines, s-au uitat inițial la diferite regiuni de vinificație din California. Ulterior au auzit de la cultivatori că au dificultăți cu modelele neregulate ale precipitațiilor pentru a-și iriga strugurii.

Au fost hotărâți să găsească un loc cu altitudine mare. Asta pentru că la altitudine e mai rece și cad precipitații mai însemnate. De asemenea, strugurii nu se vor coace prea devreme, așa cum se întâmplă la căldură. Astfel, vor avea mai multă aromă și aciditate.

Industria vinului folosește o măsurătoare numită gradul-zi de creștere pentru a măsura cât de multă căldură se acumulează în timpul sezonului de vegetație și ajută la determinarea vitezei cu care strugurii se dezvoltă. Soții Chos spun că numărul acestor „zile” crește. Așa se accelerează maturarea strugurilor și recoltarea are loc mai devreme.

Pe măsură ce Occidentul devine din ce în ce mai fierbinte și mai uscat, mulți producători de vin din SUA, cum ar fi Chos, văd Valea Willamette din Oregon – la aproximativ nouă ore de mers cu mașina la nord de celebra viticolă Napa Valley din California – ca următoarea regiune viticolă importantă a țării.

„Este ca un tren în mișcare. Dacă încerci să sari într-un tren în mișcare, este foarte dificil”, a spus Lois Cho. „Dar în Oregon, este ca și cum am așeza șinele, pentru că există o mulțime de terenuri neamenajate și resurse neexploatate.”, a mai spus ea.

Oportunitate pentru o nouă aromă de șampanie

Una dintre întrebările pentru industria vinului acum este dacă viticultorii tradiționali sunt dispuși să se îndepărteze de regiunile lor și să adopte noi procese de vinificație. Kletter de la ClimateAi a spus că marii producători de vin trebuie să ia în considerare dacă există zone emergente și oportunități de a dezvolta noi podgorii și noi arome.

„Acesta este manualul de adaptare a vinului”, a spus Kletter. El a trăit în Franța și este un mare fan al vinului spumant.

„Cred că aceasta este de fapt o oportunitate interesantă pentru companii și potențial consumatori de a avea acces la vinuri gustoase pe care probabil nu le-au mai experimentat niciodată”, a spus el.

Dar asta este o provocare pentru regiuni precum Bordeaux și Champagne din Franța, care sunt legate de teritoriile lor. Prin lege, pentru a fi considerat „șampanie” autentică, vinul trebuie să provină din regiunea Champagne. De aceea, în alte țări, inclusiv în SUA, băuturile similare sunt numite „vin spumant”.

Dar pentru Chos, mutarea în Oregon a inspirat experimente inedite. În 2022, și-au co-fermentat strugurii cu mere pentru a crea o nouă aromă vinului lor spumant. A devenit un produs destul de popular printre vinurile lor din 2022, a spus Lois Cho.

„Nu poți trăi cu frică”, a adăugat Dave Cho. „Există o oportunitate pentru noi să fim creativi.”, a mai spus el.

spot_img
Latest news
știri