18.9 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Mangrovele sunt și ele afectate de răspândirea microplasticului

La fel ca în majoritatea mediilor în care s-au infiltrat, microplasticele au un efect nefast și asupra mangrovelor.

Un studiu recent oferă perspective asupra gradului de infiltrare a microplasticelor în mangrovele din sud-vestul Indiei, scrie Gulf Today.

Studiul a constatat că fibrele de microplastic, în mare parte măsurând mai puțin de un milimetru, sunt categoria cea mai abundentă din toate eșantioanele studiate din mangrovele dintr-un sat de coastă din statul Karnataka.

Pădurea de mangrove de la Kota are aproximativ trei kilometri lungime. Peste 10.800 de oameni locuiesc acolo. În probele de apă de suprafață au fost găsite toate tipurile de miroplastice. Cele mai abundente au fost fibrele, urmate de pelicule, fragmente și spumă. Concentrațiile cele mai scăzute au fost în timpul sezonului musonului. Acest lucru ar putea fi atribuit debitelor care facilitează transportul microplasticului în Marea Arabiei. Nivelurile mai ridicate observate după muson ar putea fi datorate activităților turistice.

Mangrovele – afectate de poluarea cu plastic

Studiul a fost publicat în „Regional Studies in Marine Science”. În el sunt investigate variațiile sezoniere ale contaminării cu microplastice, în special cele cu dimensiuni cuprinse între 0,1 mm și 5 mm, în mangrovele tropicale din Kota, sud-vestul Indiei. Potrivit cercetătorilor, factorii de mediu facilitează degradarea resturilor de plastic.

Ecosistemele de mangrove ocupă o suprafață de 152.000 de kilometri pătrați din suprafața Pământului. 42% din acestea sunt situate în Asia. Aceste ecosisteme vitale îndeplinesc multiple funcții ecologice, având o faună și o floră bogate. Dintre diferitele tipuri de resturi antropice găsite în mangrove, materialele plastice sunt cele mai răspândite. Poluarea cu plastic reprezintă o amenințare semnificativă pentru ecosistemele de mangrove.

Atunci când sunt îngropate în sedimente pe mai multe cicluri de maree, plasticul poate induce condiții anoxice care sunt dăunătoare mangrovelor. Plasticul ajunge în zonele de mangrove prin valuri și curenți. S-a observat că mangrovele conțin de opt ori mai multe microplastice decât alte medii. Studiile anterioare din Asia au arătat, de asemenea, prevalența microplasticelor în mangrovele de pe acest continent.

spot_img
Latest news
știri