13.2 C
București
joi, 9 mai, 2024

Microplasticele descoperite în arterele umane ridică probleme de sănătate

Medicii din întreaga lumea sunt tot mai preocupați de impactul pe care poluarea cu plastic îl are asupra sănătății umane.

Într-un studiu recent realizat de oamenii de știință de la Universitatea din New Mexico, a apărut o revelație după ce microplasticele au fost descoperite în sistemul circulator uman, inclusiv în artere. Această descoperire adaugă o nouă dimensiune preocupării tot mai mari cu privire la impactul poluării cu plastic asupra sănătății umane, scrie Minutemirror.

Cercetarea a analizat mostre de la un total de 62 de indivizi. Anterior, studiile au identificat microplastice în diferite părți ale corpului uman. Cercetarea de față a marcat primul exemplu de descoperire a acestor particule în uterul uman.

O altă descoperire semnificativă dintr-un studiu separat sugerează că particulele de microplastic nu sunt prezente numai în arterele umane. Ele pot prezenta și un risc de înfundare a arterelor. Studiul a examinat mostre din 17 artere. Acesta a dezvăluit prezența microplasticelor în toate cazurile. Cercetarea se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care indică infiltrarea pe scară largă a plasticului în sistemul vascular uman.

Microplasticele ridică îngrijorări pentru cercetători

Deși implicațiile exacte ale microplasticelor asupra sănătății în corpul uman rămân neclare, experimentele de laborator au demonstrat potențialul rău asupra celulelor umane. Particulele de microplastic intră în organism prin diferite mijloace. Acestea includ chiar și consumul de alimente și apă contaminată cu plastic.

Profesorul Matthew Campen de la Universitatea din New Mexico și-a exprimat îngrijorarea cu privire la prezența microplasticelor în probele studiate. El a subliniat riscul crescut pentru sănătatea copiilor. În plus, a solicitat investigații suplimentare asupra consecințelor pe termen lung.

Cercetarea aruncă lumină asupra urgenței de a aborda poluarea cu plastic. Profesorul Campen a spus că acumularea de particule de plastic în pantofi a arătat o corelație cu răspândirea diferitelor tipuri de cancer, în special a cancerului de stomac la persoanele sub 50 de ani.

spot_img
Latest news
știri