22.2 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Asigurarea obligatorie a locuințelor va include și furtuna în categoria dezastrelor naturale asigurate

Proiectul de lege merge acum spre promulgare

După cutremure, alunecări de teren și inundații, PAD-ul, asigurarea obligatorie a locuințelor, va include și furtuna în categoria dezastrelor naturale asigurate.

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care completează legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor.

Proiectul de lege aduce modificări asigurării obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, în vederea includerii riscului de furtună în categoria dezastrelor naturale

Acesta modifică legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor și propune includerea riscului de furtună în asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.

În plus, proiectul de lege prevede și alte modificări, cum ar fi introducerea posibilității încheierii contractului PAD în cadrul aceluiași contract cu alte asigurări facultative emise de alți asigurători în sistem de coasigurare.

O altă modificare este clarificarea obligativității încheierii contractului PAD pentru toate imobilele cu destinația de locuințe, indiferent de utilizare, modificarea unor prevederi cu privire la dreptul de despăgubire în cazul construcțiilor la care au fost realizate modificări neautorizate asupra structurii de rezistență, introducerea posibilității ca PAID să preia activitatea de constatare și evaluare a prejudiciilor, precum și stabilirea cuantumului despăgubirii de la asigurătorii care au eliberat contractul PAD.

În egală măsură, se are în vedere simplificarea schimbului de informații între societățile de asigurare și PAID, dar și abrogarea contravențiilor în cazul nerespectării obligației persoanelor fizice de a încheia contractul PAD.

Prin PAD sunt acoperite daunele produse construcțiilor cu destinația de locuință de oricare din formele de manifestare a dezastrului natural, ca efect direct sau indirect al producerii riscurilor asigurate

Asigurarea se aplică construcțiilor cu destinație de locuință situate în România și înregistrate în evidențele organelor fiscale, care aparțin atât persoanelor fizice, cât și juridice și se găsesc atât în mediul urban, cât și în cel rural.

Latest news
știri