Clădiri în pericol de prăbușire în Aninoasa, după cutremurele repetate din județul Gorj

562 de locatari refuză evacuarea

Țntrunire de urgență a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara - Foto: Facebook

Un set de măsuri privind siguranța cetățenilor din localitatea Aninoasa a fost anunțat, miercuri, 22.03, în cadrul unei întruniri de urgență a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (C.J.S.U.) Hunedoara. Acestea sunt necesare după ce ce un  expert a decretat că trebuiesc evacuați 562 de locuitori. 11 clădiri, aflate deja în fază avansată de degradare, sunt acum în pericol de prăbușire. Condiția acestora a fost înrăutățită de cutremurele recente. 

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara s-a întrunit, în această după amiază, în ședință extraordinară pentru a stabili măsurile ce se impun în urma unei Note Tehnice întocmită de un expert în construcții, document prin care se arată că este necesară evacuarea locatarilor din 11 clădiri aflate în orașul Aninoasa, din cauza stării avansate de degradare în care se află acestea, accentuată în urma cutremurelor care au avut loc în  Gorj și s-au resimțit și în Valea Jiului,” a anunțat C.J.S.U.

Măsuri luate pentru a evacua aceste clădiri aflate în pericol de prăbușire

Conform reprezentanților C.J.S.U., aceste clădiri în pericol de prăbușire și care trebuiesc evacuate se află în zona „Colonie” a orașului. În cele 11 blocuri, cu câte un etaj fiecare, locuiesc 562 persoane, 118 dintre acestea fiind copii. Blocurile au peste 100 de ani vechime. „Asupra stării tehnice a clădirilor, construite în urmă cu peste 100 de ani, nu s-a intervenit niciodată, astfel că acum, pentru cele 182 de familii, trebuie aplicată procedura evacuării,” afirmă aceștia.

Membrii C.J.S.U. Hunedoara au dispus luarea, în regim de urgență, a mai multor măsuri. Una dintre ele au are în vedere identificarea unor spații de adăpostire temporară. Acestea vor fi utilizate în cazul producerii unei situații de urgență generate de prăbușirea construcțiilor. Unități de învățământ, hoteluri, pensiuni, etc sunt câteva posibile opțiuni. O alta ar fi identificarea, la nivelul orașului Aninoasa, a unor suprafețe de teren destinate amplasării, la nevoie, a unor containere modulare. 

C.J.S.U. a dispus și efectuarea unei expertize tehnice la nivel de localitate. Aceasta ar stabilii orice măsuri de care ar fi nevoie pentru a pune în siguranță blocurile de locuințe.

clădire
Foto cu caracter ilustrativ – Unsplash

Locatarii refuză evacuarea clădirilor afectate

Potrivit informațiilor primite de la primăria orașului Aninoasa, locatarii celor 11 clădiri în pericol de prăbușire nu vor sa fie evacuați. Ei refuză acest lucru, sub semnătură, afirmă reprezentanții C.J.S.U. Aceștia au demarat desfășurarea unor activități de informare preventivă a locatarilor acestor blocuri. C.J.S.U. va afișa la loc loc vizibil materiale de informare preventivă detaliind riscurile  la care se expun, refuzând evacuarea.

Reprezentanții instituției au dispus punerea în aplicare a dispozițiilor de evacuare emise de Primăria orașului Aninoasa. Aceștia nu îi pot evacua cu forța, însă, pe locatari. „Potrivit informațiilor primite de la autoritățile locale (primarie), locatarii nu vor sa fie evacuați și, sub semnătură, refuză acest lucru. În acest caz, instituțiile nu pot obliga cetățenii sa facă un lucru împotriva voinței lor,” se confirmă în comunicatul C.J.S.U.