2.3 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Soluția PNL: educația ecologică, predată în școli. Soluția UDMR: taxe mai mari pentru deșeurile produse

Câte partide, atâtea soluții: educația ecologică devine, iar, subiect de dispute și controverse.

Grija față de mediu ar trebui să înceapă în școli, iar o propunere legislativă semnată de PNL insistă pe faptul că educația ecologică trebuie să fie cuprinsă în orarul elevilor din clasele primare și din gimnaziu.

Ionuț Sorin Banciu, inițiatorul proiectului, a declarat că elevii trebuie să știe de mici orice acțiune are un impact asupra mediului.

Acesta a mai precizat că, dacă înțelegem fiecare pas pe care îl facem, de la deșeuri, modul de transport, modul în care ne încălzim locuințele, vom reuși să rezolvăm toate aceste probleme.

Dacă PNL ia în calcul educația de pe băncile școlii, parlamentarii UDMR propun taxe mai mari pentru deșeurile produse

Serviciile publice cum sunt consumul de apă, gaze sau energie electrică se plătesc în funcție de cantitatea utilizată. Același principiu s-ar aplica și pentru deșeuri. Astfel municipalitățile care colectează selectiv vor avea costuri mai mici, precizează Digi 24.

Szabo Odon, inițiatorul proiectului a explicat decizia, menționând că tariful să aibă 2 componente: o componentă fixă și una variabilă.

Practic plătești cât arunci, aceasta este soluția. Se implementează la scară mai largă colectarea selectivă, iar acest lucru ar da un imbold pentru ca prețurile pe care le pot genera aceste noi intervenții de colectare selectivă să nu fie prețuri exorbitante. Practic ajutăm ca în România, în ținta noastră pe care o avem de a ajunge la 40-59 la sută de colectare selectivă să fie atinsă mai repede”, a explicat Szabo Odon.

Asociațiile de mediu dau vina pe autoritățile locale

Cu toate acestea, asociațiile de mediu nu sunt de acord cu inițiativa, precizând că vinovate ar fi autoritățile locale, care nu încurajează colectarea separată.

Problema mare la noi este că autoritățile locale, cu toate că sunt obligate de lege, nu se colectează separat și ca atare volumul transportat este foarte mare. Dar ca să aplici direct o taxă fără ca tu să respecți legea nu este normal. Așa că să-și facă întâi dumnealor treaba”, a precizat Dan Trifu, reprezentant EcoCivica.

Acesta a mai menționat și că statul pierde undeva la peste 4 miliarde de euro și că soluția o reprezintă, până la urmă educația, autoeducația și colectarea selectivă.

spot_img
Latest news
știri