3.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Lipsa infrastructurii energetice face ca proiectele pe enegie regenerabilă să aibă întârzieri chiar și de un deceniu

Întreaga luptă împotriva încălzirii globale este în acest fel încetinită. Asta pentru că emisiile de carbon rămân la fel de multe.

Conectarea la electricitate se pare că este o provocare atunci când este vorba de energie regenerabilă. Asta pentru că aceste proiecte din domeniul energiei verzi au nevoie de electricitate. De multe ori accesul la ea este îngreunat din cauza infrastructurii. Un astfel de exemplu este și cel al Parcului eolian Couture din Poitou-Charentes. Acesta are o capacitate de 33,3 megawați și ar putea alimenta 30.000 de case. Doar că va putea fi folosit abia peste opt ani, chiar dacă are deja autorizație. Lipsa conexiunii la rețeau de cabluri electrice este ceea ce face ca acest proiect să fie întârziat.

În Anglia se așteaptă și 15 ani pentru ca un proiect să fie finalizat

În general, dezvoltatorii de infrastructuri de energie regenerabilă trebuie să aștepte câțiva ani. Spre exemplu, în unele regiuni din SUA se întâmplă acest lucru. În Marea Britanie se așteaptă 15 ani înainte de a putea conecta proiectele la rețelele electrice. Doar că cercetătorii avertizează că astfel de perioade de așteptare pot avea impact dezastruos asupra reducerii emisiilor. În sensul în care întârzierea acestor proiecte nu face altceva decât să oblige populația să le folosească pe cele vechi.

Multe dintre proiecte construite doar pe hârtie

Mai ales că la nivel global, liderii lumii au conchis că trebuie limitată creșterea temperaturii la maxim 2 grade. În mod ideal la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale. Iar ca să ajunge la acest ultim reper atunci energia regenerabilă generată trebuie să se tripleze. De la 3.000 gigawați în prezent la peste 10.000 gigawați în 2030. Cei de la Finacial Times subliniază că totuși complexitatea rețelei eletrice a crescut. Mai ales că există panouri solare ba chiar și foarte multe mașini eletrice. Chiar și așa nu este suficient. Mai ales că multe dintre proiectele din domeniul energiei regenerabile nu vor fi construite niciodată. Iar numărul proiectelor scade, în mare parte din cauza costurilor generate.

spot_img
Latest news
știri