11.2 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Un anticiclon venit din Africa face ravagii în România, în aceste zile. Cum acționează Cerberus

România este lovită de un val de caniculă în aceste zile. Acesta este pus pe seama unui anticiclon care vine din Africa. A fost denumit Cerberus după câinele din mitologia greacă care avea trei capete.

Țara noastră este afectată în aceste zile de Cerberus, un anticiclon care traversează și România. Astfel vremea de la noi se va încălzi, temperaturile ajungând și la 40 de grade. De altfel acest anticiclon va traversa și Italia și Turcia. Iar în Grecia și Spania se preconizează că va aduce temperature chiar și de 44 de grade. Doar că acest anticiclon va aduce și furtuni foarte puternice. De altfel, acestea și-au făcut simtită deja prezența începând de miercuri seara în anumite regiuni.

Mai multe zone din România afectate de furtuni

Una dintre zonele afectate deja de acest anticiclon este Hunedoara, unde mai multe blocuri au rămas fără acoperiș. Învelișul blocurilor a căzut peste mai multe mașini provocând daune de zeci de mii de lei. În județul Neamț, un bărbat și o femeie au rămas blocați în mașină. Au vrut să se adăpostească de furtună lângă un copac. Doar că acest copac a fost spulberat de vânt și a căzut peste mașină. Cei doi au trebuit să sune la 112 pentru a fi descarcerați. Și în Pașcani, județul Iași, acest anticiclon și-a făcut simțită prezența. Mai multe drumuri au fost blocate de copacii căzuți la pământ, potrivit reprezentanților ISU.

Canicula adusă de anticiclon persistă până săptămâna viitoare.

Chiar dacă avertizările legat de furtună au ieșit din vigoare, rămâne canicula și disconfortul termic. De altfel ANM a transmis că joi valul de căldură se extinde în toată țara. Din cauza acestui anticiclon valul de căldură va persista și săptămâna viitoare. „Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie). În sudul Câmpiei Române și sudul Banatului se vor atinge valori în general de 38…40 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18…22 de grade.” Au precizat reprezentanții ANM într-un comunicat.

Latest news
știri