Cercetătorii au descoperit că Marte, planeta care odată găzduia oceane și râuri, încă mai deține cantități masive de apă în adâncurile sale, transmite publicația BerkeleyNews.
Analiza datelor seismice de la sonda Insight a NASA a relevat existența unui vast rezervor subteran de apă, situat la 10-20 de kilometri sub suprafață.
Deși această descoperire oferă indicii despre trecutul climatic al planetei și sugerează un potențial habitat pentru viață, accesarea apei din aceste adâncimi este extrem de dificilă, chiar și pe Pământ.
Rezervele de apă sunt prinse în crăpăturile și porii rocilor din crusta marțiană
Prin urmare, acestea sunt inaccesibile pentru utilizarea imediată în viitoarele colonii marțiene.
Totuși, această descoperire crucială contribuie la înțelegerea ciclului apei pe Marte și a evoluției sale geologice, oferind totodată noi speranțe pentru găsirea vieții în adâncurile planetei roșii.
Dovezile susțin ipoteza că apa curgea cândva pe suprafața planetei Marte
Cu toate acestea, acea perioadă umedă s-a sfârșit în urmă cu mai bine de 3 miliarde de ani, după ce Marte și-a pierdut atmosfera.
Oamenii de știință au trimis multe sonde și rovere pe planetă pentru a înțelege ce s-a întâmplat cu apa, iar apa înghețată de la poli nu a fost suficientă.
A fost analizat interiorul planetei Marte
Sonda Insight a detectat cutremure pe Marte cu magnitudini de până la 5 grade, impacturi de meteoriți și turbulențe provenite din zone vulcanice. Aceste evenimente au generat unde seismice, permițând geofizicienilor să studieze structura internă a planetei.
Conform noului studiu, ”datele disponibile sunt cel mai bine explicate prin prezența unei straturi de scoarță saturate de apă” sub locația sondei Insight.
Cercetătorii sugerează că, dacă această structură se extinde pe întreaga planetă, atunci cantitatea de apă din acest strat mediu al scoarței ar putea depăși ”volumul estimat care ar fi umplut oceanele marțiene antice”.