„Începutul sfârșitului” erei combustibililor fosili se apropie, spune AIE, conform The Guardian.
Scăderea prognozată este încă „insuficientă” pentru a limita creșterea temperaturii la 1,5 C, mai precizează Agenția.
Cererea mondială de petrol, gaze și cărbune va începe să scadă în acest deceniu la „începutul sfârșitului” erei combustibililor fosili, potrivit organului de supraveghere global al energiei.
Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a proiectat pentru prima dată că consumul de combustibili fosili va atinge vârful înainte de 2030. Apoi va scădea permanent pe măsură ce politicile climatice vor intra în vigoare.
Cu toate acestea, scăderea prognozată nu este încă „suficient de abruptă” pentru a pune lumea pe calea limitării creșterii temperaturii la 1,5°C. Acest lucru este considerat crucial pentru evitarea unei catastrofe climatice.
Raportul influent al AIE privind perspectivele energetice urmează să fie publicat luna viitoare. El va arăta că petrolul, gazele și cărbunele sunt pe cale să atingă un vârf în acest deceniu în temeiul politicilor climatice existente, mai devreme decât au anticipat mulți.
IEA anunță că se apropie „începutul sfârșitului” erei combustibililor fosili
Fatih Birol, șeful AIE, a scris în Financial Times că proiecțiile arată că „lumea este în pragul unui hotar istoric”.
„Vârfurile pentru cei trei combustibili fosili sunt o priveliște binevenită. Ele arată că trecerea la sisteme energetice mai curate și mai sigure se accelerează. În plus, eforturile de a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice înregistrează progrese”, a scris el.
Birol a spus că vârful mai devreme decât era preconizat pentru combustibilii fosili a fost determinat în principal de „creșterea spectaculoasă” a energiei curate, inclusiv a panourilor solare și a mașinilor electrice.
El a subliniat, de asemenea, schimbările structurale în economia Chinei. De asemenea, a vorbit despre tranziția Europei de la gaze, după invazia Rusiei în Ucraina.
Cu toate acestea, Birol a spus că scăderile proiectate „nu sunt suficiente pentru a limita încălzirea globală la 1,5 C”.
„Va necesita o acțiune politică semnificativ mai puternică și mai rapidă din partea guvernelor”, a adăugat el.