16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Organizaţia Meteorologică Mondială: ”Asistăm la episoade de precipitaţii şi la inundaţii mult mai puternice”

Evenimentele climatice extreme, inclusiv valurile de căldură, perioadele de secetă şi de inundaţii, sunt preconizate a deveni mai frecvente şi mult mai intense

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) anunță că ciclul hidrologic este din ce în ce mai dezechilibrat din cauza schimbărilor climatice.

În egală măsură, organizația face un apel pentru o schimbare fundamentală de politică în vederea unei mai bune monitorizări, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Schimbările climatice au un impact devastator asupra frecvenței și intensității inundațiilor la nivel global

Asistăm la episoade de precipitaţii şi la inundaţii mult mai puternice. Iar la extrema opusă, la mai multă evaporare, soluri uscate şi secete mai intense”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, într-un comunicat, în timp ce agenţia ONU şi-a publicat raportul ”Starea resurselor globale de apă pe 2022”.

Potrivit acestui raport, peste 50% dintre zonele globale de captare au suferit abateri de la condiţiile normale de debit al râurilor, majoritatea fiind mai sărace în apă decât în mod normal, fiind oferit în acest sens exemplul fluviului Yangtze din China.

Raportul emis de Organizaţia Meteorologică Mondială a amintit de inundaţiile extreme din Pakistan

La cealaltă extremă, raportul aminteşte inundaţiile din Pakistan, care au ucis peste 1.700 de persoane anul trecut. Fenomenele meteo extreme au dus și la distrugeri de proprietăți care au evacuat milioane de oameni.

Conform sursei citate, acest raport este doar a doua astfel de analiză realizată de OMM şi include date din bazinele hidrografice mari, inclusiv debitul râurilor, apele subterane, evaporarea, umiditatea solului şi acumularea de apă în rezervoare.

spot_img
Latest news
știri